• A címben feltett kérdésre az a válasz, hogy attól függ.

  • Milyen célból látogatnánk el a Hévízre, vagy Kehidakustányba? Kisgyerekkel? Mennyire igényeljük a fürdőn kívüli programokat? Gyógykúrán vennénk részt?

A két Zala megyei üdülőhely, Hévíz és Kehidakustány alig több mint 10 kilométerre található egymástól. Hévízi szemmel persze egyből rá lehet vágni, hogy nem összehasonlíthatóak a települések, hiszen Hévíz mégis csak az egyik legnagyobb múltra visszatekintő üdülőhely, itt található az ország első minősített gyógyvize, a gyógytó pedig világszinten is kuriózum.

Ugyanakkor, aki fürdőhelyet keres, nem feltétlenül a patinát nézi, hanem azt, hogy az adott úti cél mennyire felel meg az igényeinek. Mindkét településen van termálvíz, nincsenek messze egymástól, így sokaknál lehet dilemma, hogy akkor most Hévíz, vagy Kehida legyen a pihenésük helyszíne.

Próbáltunk ennek kapcsán több szempontot összegyűjteni, hiszen mindenkinek mások a prioritásai. Annyiból egyébként könnyű dönteni, hogy sok tekintetben meglehetősen különböző üdülőhelyekről van szó, így élesen elválik, hogy melyik kinek lehet jó választás. Nézzünk azért meg néhány szempontot.

Hévíz vagy Kehidakustány: gyógyvíz, gyógyászati kínálat

Hévízen a Tófürdő vize gyógyvíz minősítéssel rendelkezik, de ez igaz a kehidai fürdő vizére is. A Tófürdő gyógyfürdőnek számít, de a Kehida Termál is gyógyfürdő. Hévíz gyógyhely, de 2016 óta Kehidakustány is az. A két fürdő gyógyvizének az összetétele is nagyon hasonló, talán ami említést érdemel, hogy a kehidaiban nincs radon. Összességében, aki csak fürdőzne egyet egy kedvező hatású gyógyvízben, annak egál, hogy melyiket válassza.

Ami miatt picit azért Hévíz felé billen a mérleg a fürdőzés terén, hogy a Tófürdő mégis csak nagyobb különlegesség. Ráadásul a mély vízben való lebegés számos mozgásszervi betegség esetén kifejezetten előnyös, nem véletlenül Hévízen találták fel a súlyfürdőt.

Aki gyógykúrát, fürdőkúrát venne igénybe, annak viszont már inkább ajánlanánk Hévízt. Ugyan Kehidán is vannak fürdőgyógyászati szolgáltatások, de náluk NEAK-támogatás ezekre nincs. Hévízen pedig nagyon erős és nagy múltra visszatekintő a fürdőgyógyászati kínálat, kitűnő az orvosi gárda.

hévíz tófürdő műtét seb heg

Hévíz vagy Kehidakustány: árak

A Tófürdő nem egy olcsó fürdő, soha nem is volt az. Egy napi felnőtt belépő 6000 forint, bár most októberben egy akció keretében már 4300 forintért megvásárolható a napijegy. A Kehida Termál több zónára van osztva. A legolcsóbb felnőtt jegy (élményfürdő és strandfürdő) 2900 forint, nyugdíjasoknak 2450 forint és már ezért is használhatunk (szabadtéri) gyógyvizes medencét. A beltéri gyógyfürdős részleg látogatását magában foglaló, teljes árú belépő ára 3400 forint, nyugdíjasoknak 2900 forint. Nem ragozzuk tovább, ár tekintetében azért Kehidával jobban járunk.

Kehida gyógyvizes úszómedence

Hévíz vagy Kehidakustány: fürdőn kívüli programok

Itt azért nagyon kiütközik Hévíz előnye és múltja. Kehidakustányban finoman szólva limitáltak a termálfürdőn kívüli lehetőségek. Viccesen hangzik, de igaz, hogy a legjobb program átlátogatni Hévízre és  egy jót sétálni, vagy akár moziba menni. A Covid persze most nagyon betett a programkínálatnak mindenhol, de azért alapesetben a hévízi egyéb programok, rendezvények köre is sokkal-sokkal gazdagabb. S akkor még olyan szempontot nem is említettünk, mint a bevásárlási lehetőségek…

Ugyanakkor itt megint bejön az, hogy kinek, mi a fontos. Aki az egész napot a fürdőben tölti, este pedig inkább pihenne, tévézne, annak édes mindegy, hogy milyen egyéb lehetőségei vannak a szálláshelyen kívül.

Hévíz város

Hévíz vagy Kehidakustány: utazás kisgyerekkel

Ezt a pontot nem is érdemes nagyon túlspilázni, hiszen azért a kehidai fürdő ebből a szempontból jobb választás. Nyáron persze érv lehet Hévíz mellett, hogy a Tófürdőben gyerekmedence is van, de összességében azért kisgyerekkel Kehidakustány jobb úti cél.

Kehida Termál kisgyerek

Hévíz vagy Kehidakustány: szálláskínálat

Hévízen a luxushoteltől az egyszerűbb apartmanokig van minden, elképesztően széles a választék. Ugyanakkor azért a kehidai kínálatot sem mondanánk szegényesnek, a község méretéhez képest ott is van bőven választási lehetőség. Ráadásul magához a termálfürdőhöz is közvetlenül kapcsolódik egy szálloda – ugyanaz a család a tulajdonosa mindkettőnek. Sok termálfürdős település örülne, ha olyan szálláskínálata lenne, mint Kehidának. Ezért inkább azt mondanánk, hogy ezen a téren egyik üdülőhelyen sem leszünk gondban.