• Hivatalosan 1930-ben kapta meg a gyógyvíz minősítést.

  • Ugyanakkor a víz gyógyhatását már jóval azelőtt felismerték és az 1700-as évek végétől már intézményesített formában is használták.

Már sokszor írtuk, hogy a gyógyvíz az tulajdonképpen egy jogi kategória. Bár a köznyelvben nagyon széles körben használjuk és sok esetben – helytelenül – a termálvíz szinonimájaként, de valójában gyógyvíznek azt nevezhetjük, aminek egy hivatalos eljárásban is igazolják a gyógyhatását.

Az 1900-as évek elejétől kezdődően szabályozták ezt szigorúbban, az azt megelőző időszakban eléggé szabadon használták a gyógyvíz és a gyógyfürdő fogalmakat. Az első, ami hivatalosan is megkapta a gyógyvíz címet, a hévízi gyógytó vize volt, méghozzá 1930-ban. Ezt a minősítést egyébként 2010-ben megerősítették. Nem sokkal maradt el Hévíztől a Rudas fürdő egyik forrása, valamint az ivókúrához használható Hunyadi János víz, mindkettőnek 1933-ban igazolták hivatalosan is a gyógyhatását.

Persze ez messze nem azt jelenti, hogy Hévíz múltja csak 1930-ig nyúlna vissza, hiszen gyógytóról már 1328-ból maradtak fenn írásos emlékek, az első fürdőházat pedig 1772-ben emelték a tavon. Utóbbit már kifejezetten a víz gyógyhatása miatt hozták létre. Vélhetően “nem hivatalosan” is a hévízi víz az ország első gyógyvize.

A Hévízi-tó vizéről az első igazán komoly analízis 1857-ben készült. Dr. Florian Heller, bécsi orvosprofesszor készítette és egy 11 oldalas füzetben részletezte a víz és az iszap összetételét.

Hévízi termálfürdőA bécsi professzor így foglalta össze a víz gyógyhatásával kapcsolatos tapasztalatait:

Az iszapot, mely az egész tó fenekét méter magasan fedi, helybelileg is alkalmazzák egyes testrészekre, de főképen a fürdésnél használják, úgy hogy a beteg a tó vizében fürödve sokszor nyakig mintegy beássa magát az iszapba. Igen jó eredménnyel rendelhető a hévízi fürdő csúz, köszvény ellen, sérülések vagy lobos kórfolyamatok után visszamaradt izzadmányoknál, számos bőrbetegségnél, fekélyeknél, továbbá különféle idegbántalmaknál, főleg idegfájdalmak és bénulások eseteiben.

A hévízi gyógyvíz, illetve gyógykúra – jelenleg ismert – javallatait és ellenjavallatait ebben a cikkben foglaltuk össze.