• Itt aztán nem kell dilemmázni, hogy melyik medence gyógyvizes és melyik nem, mert mind az.

  • Még két, különleges medencét is találhatunk a Nagyatádi Gyógyfürdőben.

A Dél-Dunántúlon, azon belül is a Somogy megyei Nagyatádon található gyógyfürdőt mostanában sokat emlegettük. Megemlékeztünk róluk annak kapcsán, hogy van egy kifejezetten forró, 42 Celsius-fokos vízzel töltött medencéjük, ami egyébként elég ritka.

Szintén kitértünk a gyógyfürdőre az olcsó belépőjegyet kínáló dunántúli fürdők kapcsán, hiszen valóban meglehetősen kedvező jegyárakat kínálnak. Mindezek túl pedig azon kevés hazai fürdő közé tartoznak, ahol egy gyógyvízzel töltött úszómedence is a vendégek rendelkezésére áll. Lényeg, ami lényeg, sok különleges szolgáltatást nyújtanak azoknak, akik kifejezetten a gyógyvizes fürdőket kedvelik és keresik.

Az pedig egy további érdekessége a Nagyatádi Gyógyfürdőnek, hogy náluk tényleg az összes medence gyógyvizes. Azaz itt nincsenek élménymedencék, mindegyik medencében ugyanazt a gyógyvizet találjuk, csak más hőfokkal.

Így a benti részen 34, 38 és a már említett 42 Celsius-fokos medence közül választhatunk. Szabadtéren egy – hőfok terén középutat képviselő – 35 Celsius-fokos medence vár ránk, az úszómedencét pedig 30 Celsius-fokos vízzel töltik.

Utóbbi nagyon jó azoknak, akik mozgásszervi problémával küszködnek, de a „hagyományos” úszómedencéknél szokásos 26-27 Celsius-fokos vizet túl hidegnek találják.

Nagyatád gyógyvizes úszómedenceÉrdemes egyébként azt is tudni, hogy Nagyatádon igen jelentős múltja van a gyógyfürdőzésnek. Somogyban itt találtak először termálvizet, méghozzá 1906-ban, amire alapozva 1907-ben már egy fürdőt is átadtak. Az még egy viszonylag hűvösebb vizű kút volt, a fürdőt ellátó jelenlegi termálkutat később, az 1980-as években fúrták.

Ahhoz képest, hogy az emberek hosszú évtizedek óta járnak Nagyatádra gyógyulni, a hivatalos gyógyvíz minősítést viszonylag későn, 1990-ben szerezték meg, majd 2009-ben ezt a minősítést megerősítették. Érdekes módon egyébként nem túl magas a víz ásványianyag-tartalma, 1424 mg-t tesz ki literenként. S bár ránézésre jódos-brómos gyógyvíznek tippeltük volna, de nem az, hanem nátrium-hidrogénkarbonátos vízről van szó.

Nagyatád beltéri medenceA nagyatádi gyógyvíz elsősorban mozgásszervi problémák, ízületi betegségek, egyes nőgyógyászati betegségek, csonttörések és sérülések utókezelése során hatékony. Mindezek mellett ivókúra formájában is alkalmazható – emésztőrendszeri panaszok esetén van kedvező hatása.