• A barátságos somogyi kisvárosban található az ország egyik legnagyobb múltra visszatekintő fürdője.

  • Sokan esküsznek a nagyatádi gyógyvízre, ami fürdő- és ivókúra formájában is hatásos.

„Miután lábaimban erős fájásokat éreztem, barátaim ajánlatára elmentem Nagyatádra, a gyógyfürdőbe. Nyolc nap alatt 11 fürdőt vettem, s mondhatom, hogy a gyógyvíz hatása alatt a nyolcadik napon már semmi fájdalmat sem éreztem” – Boda Béla írta ezeket a méltató szavakat 1943 nyarán Somogy megye akkori napilapjának, amit le is hoztak az újságban. Sőt, még ezen felül is hosszan ecsetelte, hogy milyen jó hatású a nagyatádi víz és mennyire kellemes hely a település.

Elképesztő, hogy 1943-ban már közel négy évtizedes múltja volt a nagyatádi fürdőnek! A Dél-Dunántúlon, a Balaton délnyugati csücskétől 60 kilométerre található településen ugyanis 1906-ban találtak termálvizet, 1907-ben pedig már fürdőt nyitottak. A gyógyfürdő ma is ismert épületét pedig 1923-ban adták át.

A fürdőt jelenleg ellátó termálkutat 1982-ben fúrták. Ahhoz képest, hogy évtizedeken át rengetegen jártak Nagyatádra gyógyulni, a gyógyfürdő, illetve a gyógyvíz címet viszonylag későn kapták meg. Előbbit 1988-ban, utóbbit – a Nagyatádi Kórházban végzett sikeres vizsgálatoknak köszönhetően – 1990-ben. 2009-ben pedig megerősítették a gyógyvíz minősítést.

A nagyatádi gyógyvíz példája jól mutatja, hogy nem kell magas ásványianyag-tartalmúnak lenni egy gyógyvíznek ahhoz, hogy hatásosnak bizonyuljon. A Nagyatádon 51 Celsius-fokosan feltörő víz összes oldott ásványianyag-tartalma ugyanis literenként mindössze 1424 mg. Kis sókoncentrációjú, nátrium-hidrogénkarbonátos gyógyvízről van szó.

Milyen egészségügyi problémák esetén lehet hatásos? Elsősorban mozgásszervi, ízületi betegségeknél, csonttörések és sérülések utókezelésénél. Ezen felül egyes nőgyógyászati problémák kezelésére is alkalmas. Ivókúra formájában gyomorsavtúltengés, emésztési zavarok, epebántalmak és székrekedés esetén javasolják a fogyasztását.

A gyógyfürdőn belül a gyógyvíz több medencében is a vendégek rendelkezésére áll, csak a hőfokban van eltérés. A fedett fürdőrész medencéiben 34, 38 és 42 Celsius-fokos gyógyvíz található. Szabadtéren 35 Celsius-fokos medence, valamint egy 30 Celsius-fokosra hűtött gyógyvízzel töltött úszómedence várja a fürdőzőket.

Nagyatádi gyógyvíz gyógymedence

A gyógyfürdőben szakorvosi rendelés és számos kezelés is elérhető. Utóbbiak közé tartozik többek között az iszapkezelés, a szénsavas kádfürdő, a súlyfürdő és a tangentor, de elektroterápiás kezeléseket is igénybe lehet venni Nagyatádon.