• A tapasztalatok és egyes orvosi kutatások is azt mutatják, hogy porckopásnál jót tehet a gyógyvíz, illetve a fürdőkben elérhető kezelések.

  • A kénes vizek kimondottan ajánlhatók, illetve a fürdőkezelések egymással történő kombinálása hatékonyabbnak tűnik.

Sajnos az egyik leggyakoribb, ízületeket érintő betegségnek számít a porckopás. Ennek során a csontvégeket borító porcok gyorsabban bomlanak le, mint ahogy képződnek. Emiatt a porc egyre kevésbé gátolja a súrlódást, ami fájdalommal, merevséggel, kiújuló gyulladással járhat együtt.

A kor előrehaladtával növekszik az előfordulásának valószínűsége, illetve gyakoribb a hölgyeknél. Nagyobb valószínűséggel alakul ki túlsúly esetén, valamint egyes betegségekhez (például köszvény) társulva.

A porckopás kezelése során tehát fontos az ideális testsúly elérése, illetve megtartása. Komolyabb fájdalom, gyulladás esetén gyógyszerek szedése is szükségessé válhat.

Felvetődhet kérdésként, hogy a gyógyvizes fürdőzés, illetve a gyógyfürdőkben elérhető egyéb kezelések szóba jöhetnek-e porckopás esetén?

Amennyiben nincs valamilyen egyéb ellenjavallat, akkor porckopásnál jót tehet a gyógyvizes fürdőzés. Szinte mindegyik gyógyfürdő vize enyhítheti a panaszokat, azonban a szakirodalom szerint a kénes gyógyvizek különösen hatásosak lehetnek. A kén ugyanis porcépítő tulajdonsággal is rendelkezik.

Szintén jó hatása lehet a víz alatti gyógytornának. Ennél ugyanis az ízületek könnyebben, fájdalommentesebben átmozgathatók, mint a szárazföldi tornánál. Van olyan orvos, aki egyenesen azt javasolja a térdízületi problémákkal küszködő betegeknek, hogy a gyógyvizes medencében se csak üldögéljenek, hanem próbáljanak időnként járkálni is, hiszen ezzel is tornáztathatják az ízületeiket.

Ugyancsak javasolható térdízületi porckopásnál az iszappakolás, de akár a – Magyarországon kevésbé elterjedt – iszapfürdős kezelések is.

Ennek kapcsán egyébként nemrég két törökországi gyógyvizes orvosi kutatásról is beszámoltunk. Mindkét esetben a térdízületi porckopás esetén vizsgálták a fürdőkezelések hatását.

Az egyik kutatásban három csoportra osztották a betegeket. Gyógyvizes fürdőzésen, iszappakoláson, illetve felmelegített géltasakokkal végzett kezelésen vettek részt. A gyógyvizes és iszappakolásos csoport tünetei egyértelműen és tartósan enyhültek. A meleg géltasakos megoldásnak azonban nem volt ennyire jó hatása.

Azaz igazolódott, hogy az iszappakolás és a gyógyfürdőzés során nem pusztán a hőhatás érvényesül, hanem a vízből, illetve az iszapból felszívódó ásványi anyagok is hozzájárulnak a tünetek enyhítéséhez.

A másik török kutatásban a szólóban, illetve kombináltan végzett kezelések hatását vizsgálták térdízületi porckopásnál. Itt két csoport volt, a betegek egy része gyógyfürdős kezelésen vett részt napi kétszer. A másik csoport esetében viszont délelőtt gyógyfürdőzés, délután iszapfürdőzés volt a program. Mindkét csoportnál enyhültek a betegek panaszai, azonban a kombinált, tehát a gyógyfürdőt és iszapfürdőt egyaránt kapó pácienseknél a javulás mértéke egyértelműbb volt. Jobban enyhültek a fájdalmaik, illetve többet javult a mozgástartományuk.

Zsóry fürdő kénes gyógyvíz porckopás

Magyarán porckopás esetén szóba jöhet a gyógyfürdőzés, illetve a gyógyfürdős kezelések. Amennyiben pedig lehetőség van rá, akkor érdemes a különféle kezeléseket egymással kombinálni.

Illusztráció: a kénes gyógyvizéről ismert mezőkövesdi Zsóry Gyógyfürdő