• A gyógyvizes fürdőzés, az iszappakolás és a felmelegített gélzsákos kezelés hatását vizsgálták török orvosok térd osteoarthritis esetén.

  • A háromból két csoportnál jelentős javulást tapasztaltak.

A térdeket érintő osteoarthritis egy világszerte elterjedt és egyre gyakoribbá váló egészségügyi problémának számít. Ilyen esetekben a gondot az jelenti, hogy a térdben lévő porcréteg megsérül, elkopik, ami fájdalommal, merevséggel jár együtt. A térd osteoarthritis gyakoribb a nőknél, a túlsúlyosaknál és a kialakulásának valószínűsége az életkor előrehaladtával is egyre növekszik.

A betegség kezelésére számos megoldás ismert és szóba jöhetnek a fürdőgyógyászati megoldások is. Akár maga a gyógyvizes fürdőzés, vagy éppen az iszappakolás. Ezt a kérdéskört egy néhány évvel ezelőtti törökországi orvosi kutatás során alaposabban megvizsgálták.

A vizsgálatba 80, térdízületi porckopással küszködő beteget vontak be, az életkoruk 39 és 78 év között szóródott. Az első csoportba 25-en kerültek, ők fürdőkezelésben részesültek, azaz gyógyvizes medencében töltöttek el egy meghatározott időt. A második, 29 fős csoport tagjai iszappakolást kaptak. Volt egy harmadik, 26 fős csoport is, ők úgynevezett hot pack terápiában részesültek, azaz felmelegített gélzsákokat helyeztek a problémás testrészre.

A kezelés mindhárom csoportnál napi 20 percig tartott. Egy nap egy kezelést kaptak a betegek és összesen 10 alkalomból állt a teljes kúra.

A térd osteoarthritisben szenvedők kétszer estek át orvosi vizsgálaton, először a kúra megkezdése előtt, majd három hónappal később. Ennek során több paramétert is vizsgáltak, így a fájdalom mértékét, a térd mozgathatóságát, valamint a betegek saját bevallása alapján az életminőségükre is rákérdeztek. Ezenfelül lemérték azt a távolságot, amit a beteg fájdalom nélkül tudott megtenni.

A kezeléseket három hónappal követő orvosi vizsgálat során némi javulást mindhárom betegcsoportnál ki tudtak mutatni. Ugyanakkor a gyógyvizes fürdőzésen résztvevő és az iszappakolásban részesülő csoport esetében a javulás mértéke kiugróan magasabb volt. A fájdalom nélkül megtett távolság pedig csak a fürdőkezeléses és az iszappakolásos csoportban nőtt, a szimpla melegterápiában részesülőknél nem.

Összességében tehát mind a fürdőkezelés, mind az iszappakolás hatékonynak bizonyult ennél a betegségnél. Érdekes lett volna egy negyedik betegcsoport is, amelynek tagjai egyszerre vettek volna részt fürdőkezelésen és iszappakoláson, hiszen a tapasztalatok szerint a többféle kezeléssel erőteljesebb hatás érhető el. A vizsgálat egyébként azt is jól megmutatta, hogy az iszappakolásnál nem pusztán a hőhatás érvényesül (hiszen ez adott volt a felmelegített gélzsákos megoldásnál is), hanem vélhetően az iszapból kioldódó ásványi anyagok is hozzájárulnak a kedvező terápiás hatáshoz.

térdízületi porckopás gyógyvíz

Forrás: Deniz Evcik, Vural Kavuncu, Abdurrahman Yeter, Ilknur Yigit – The efficacy of balneotherapy and mud-pack therapy in patients with knee osteoarthritis