• Kedvező hatása lehet-e a gyógyvizes fürdőzésnek és a vízi tornának a csonttömegre?

  • Csökkenti-e az időskori csonttömegvesztést?

  • Erről a kérdésről publikáltak nemrég egy nemzetközi orvosi tanulmányt.

Idős korban csökken a fizikai aktivitás, ráadásul a mozgás során is megnő a sérülések, csonttörések esélye. A kevesebb mozgás viszont hátrányosan érinti a csonttömeg alakulását, ami csontritkuláshoz vezethet.

Azonban a gyógyvizes fürdőzés, illetve a vízben végzett mozgás jó eszköz lehet ennek elkerülésére. A víz alatti torna ugyanis a szárazföldi mozgásnál könnyebb, ráadásul csekély a sérülések esélye. A gyógyvizeknek pedig önmagukban is kedvező hatásuk lehet a csontanyagcserére. Ez volt a kínai Zhejiang Egyetem munkatársainak a kiindulási alapja, amikor egy metaanalízist készítettek ebben a témában. Azaz nem új kutatásba fogtak, hanem a meglévő orvosi felmérések eredményeit vetették össze.

A tavaly publikált tanulmányukban hét korábbi kutatás eredményeit összegezték. Ebből három a balneoterápia, négy pedig a vízben végzett mozgás csontsűrűségre gyakorolt hatását vizsgálta. Brazil, lengyel, osztrák, német, ukrán és török kutatásokról volt szó, amelyekben összesen 467-en vettek részt.

A gyógyvizes kutatások során radonos és kénes vizek hatását vizsgálták. Mindegyik kedvezően befolyásolta a csontanyagcsere alakulását. Ugyanakkor a kénes vizek kiemelkedően hatékonynak bizonyultak, amiben szerintük szerepet játszhat, hogy ez az anyag nagyon könnyen felszívódik a bőrön keresztül. Szintén az átlag feletti eredményt hoztak a különféle kezelések kombinációi, például az, amikor a radonos és kénes fürdőzést túrázással kötötték össze.

A vízi testmozgás, a vízi torna hatását vizsgáló kutatások több paraméter esetén javulást mutattak a csonttömeg megtartását illetően. Abban a tekintetben viszont ellentmondásosnak bizonyultak az eredmények, hogy tartósan növelik-e a csonttömeget a vízben végzett gyakorlatok. Azonban a rendelkezésre álló vizsgálatok egymástól nagyon különböztek, például jelentős eltérések voltak a vízmélységben, illetve a vízben végzett gyakorlatok jellegében.

Összességében a metaanalízist készítő kutatók igazolva látták az előzetes feltételezéseiket. Azaz a balneoterápia és a vízben végzett mozgás is kedvezően befolyásolja idős korban a csontanyagcserét. Különösen, ha a vizes kezeléseket és a vízi tornát kombinálják. Az előnyei közé tartozik, hogy biztonságos és a gyógyszeres kezelésekkel ellentétben nincsenek mellékhatásai.

kénes gyógyfürdő gyógyvíz

Viszont azt hangsúlyozták, hogy akadnak azért hiányosságai is a jelenleg hozzáférhető vizsgálatoknak, például erősen felülreprezentáltak bennük a nők, nem tisztázott a társbetegségek megléte és hiányos volt egyes esetekben az utánkövetés. Emiatt azt szorgalmazták, hogy egységes kritérium-rendszerű, nagyobb mintanagyságú és hosszabb követési idejű orvosi kutatásokra is szükség lenne ezen a téren.