• Nagyon jó hatásúak a kénes, valamint a jódos-brómos gyógyvizek.

  • Idehaza meglehetősen ritka, hogy egy fürdő vizének egyszerre legyen magas a kén- és a jódtartalma, de azért akad rá példa.

Amennyiben összevetjük a hazai gyógyvizeket az összetételük alapján, akkor meglehetősen népes tábort alkotnak a kénes és a jódos-brómos vizek. Akadnak közöttük különbségek és hasonlóságok is.

Az eltérések közé tartozik a szaguk/illatuk. A magas jódtartalmú vizeknek van egy enyhe, klórt idéző szaguk, de ezt általában csak a medencében érezni. A kénes vizeknek pedig jóval markánsabb „gyógyvíz illatuk van”. Az érdekes az, hogy még a nem kifejezetten magas kéntartalom esetén is ezt nagyon érezni, belengi az adott fürdő környékét.

A hasonlóságok közé tartozik, hogy a kénes és a jódos gyógyvizek is egyaránt felszívódnak belélegezve, valamint a bőrön keresztül is. Apró különbség, hogy a kénes vizek esetében a bőrön való felszívódás hatékonyabb és gyorsabb.

Mindkét gyógyvízcsoport a gyulladáscsökkentő hatásáról is ismert. A kén annyiból „tud többet”, hogy képes beépülni a porcszövetekbe, így különösen hatásos lehet a kopásos panaszok esetében. A kénnek belélegezve némi értágító tulajdonsága is van, ezáltal segíti a szív munkáját, javítja a vérellátását.

Bőrproblémák esetén előnyös lehet, hogy a jódnak fertőtlenítő hatása van. A kénes vizek pedig kifejezetten jót tesznek egyes bőrbetegségek esetén, különösen jók az ekcémás és pikkelysömörös panaszok enyhítésére.

Egyébként a jódos vizeknek is van keringésjavító hatása. Ráadásul hazánkban gyakorlatilag mindig magas a jódos vizek brómtartalma is, utóbbi pedig a stresszoldó, nyugtató tulajdonságáról ismert. Szintén a jódos vizek előnyei közé sorolható, hogy segít enyhíteni a jódhiányt, ami azért nem ritka annak fényében, hogy a hazai ivóvizek 80 százaléka nem tartalmaz elegendő jódot.

Ami viszont érdekes, hogy a hazai jódos-brómos és a kénes gyógyvizeknek kicsi a közös halmaza. Magyarán a magas jódtartalmú vizek jellemzően nem túl gazdagok kénben és ez igaz fordítva is. Pedig milyen jó lenne a két vízfajta tulajdonságait ötvözni…

Azért nem kell ehhez más országba utazni, hiszen Zala megye egyik gyógyvize – a zalakarosi – esetében ez adott. A zalakarosi gyógyvíz különlegességét az adja, hogy párhuzamosan több gyógyvizes csoportba is besorolható, magas a jód és a brómtartalma is, de ezen felül a kénes, alkáli-kloridos, hidrogénkarbonátos vizek közé is tartozik, valamint még a fluorid és a metakovasav tartalma is jelentős.

Azaz a Zalakaroson feltörő, jellegzetes fehéres színű gyógyvíz igazi különlegességnek számít hazai viszonylatban. Nem véletlen, hogy régen fehér aranyként is emlegették.

Zalakaros gyógyfürdő isiász

A Zalakarosi Fürdőn belül több medencében is megtalálható ez a gyógyvíz. A fedett fürdőben van egy gyógyvizes ikermedence, a gyógy- és termálvilágban (korábbi nevén gyógycentrum) beltéri és szabadtéri gyógymedencék közül is választhatunk. Ezeken felül pedig a szezonális strandi részen is rábukkanhatunk egy gyógyvizes ikermedencére. Könnyű ezeket megtalálni, elég csak a kénes gyógyvízillatot követni.

További, termálfürdőkkel kapcsolatos érdekességeket és információkat talál ide kattintva!