• A teljes árhoz képest némi kedvezményt jelentenek az egészségbiztosító által támogatott gyógyvizes medencefürdős belépők.

  • Azonban főleg a nagyobb gyógyfürdőkben ez megkötésekkel járhat, vagy éppen nem éri meg egyéb kezelések nélkül igénybe venni.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) támogatásával számos fürdőgyógyászati kezelés elérhető. Ez a 18 év alattiak gyógyúszását leszámítva nem ingyenes szolgáltatást jelent, a betegeknek némi – fürdőnként eltérő összegű – önrészt is kell fizetniük.

A különféle kezelések közül messze a gyógyvizes medencefürdő számít a legnépszerűbbnek. Ez nem véletlen, hiszen a gyakorlatban ez egy kedvező árú gyógyfürdő belépőt takar.

Érdemes ugyanakkor tudni, hogy ez a „tb-s belépőjegy” egyes fürdőkben némi megkötéssel járhat a teljes áron megvásárolt belépőhöz viszonyítva. Illetve sokszor jobban megéri más kezelésekkel is kiegészíteni.

Ennek a magyarázata egyébként az, hogy a NEAK nem túl bőkezű a gyógyfürdőknek nyújtott támogatásokat illetően. Ezeknek az összege 2012 óta változatlan. Jelenleg például egy országos minősítésű gyógyfürdő mindössze 274 forint támogatást kap a medencefürdőre beutalt betegek után.

Emiatt előfordulhat, hogy a gyógyvizes medencefürdőbe érvényes jegyekre időkorlát érvényes. Ezt megtehetik a fürdők, hiszen a rendelet alapján pusztán 30 percet kell erre a kezelésre biztosítaniuk. Előfordul az is, hogy a támogatott gyógyfürdő belépővel csak egyes medencéket használhatnak a beutaltak.

Ami pedig nagyon gyakori: próbálják arra ösztökélni a betegeket, hogy ne csak önmagában a gyógyvizes medencefürdőt vegyék igénybe, hanem egészítsék ki egyéb kezelésekkel. Amúgy ez a beteg érdeke is, ugyanis a többféle párhuzamos kezelésnek jobb a hatásfoka. Illetve jobb a gyógyfürdőnek is, ugyanis a komplex fürdőgyógyászati ellátás után már személyenként 2229 forint támogatást kapnak.

A jellemző az, hogy ezen a téren a kisebb gyógyfürdők kevésbé „variálnak”. A medencefürdő belépők náluk általában egész napra érvényesek és nem is mindig terelik a betegeket a kúracsomagok felé.

A nagyobb gyógyfürdők esetében azonban már lehetnek olyan szabályok, amit érdemes fejben tartani. Ahány fürdő, annyiféle megoldást látni, a lentiekben inkább csak példaként említünk meg néhány gyakorlatot.

A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. által működtetett gyógyfürdőknél az időkorlátra érdemes figyelni. Ez azt jelenti, hogy pusztán a medencefürdőt igénybe vevő vendégek számára 1,5 órás benntartózkodást biztosítanak. Amennyiben többféle kezelés miatt keresik fel a fürdőt, akkor ez az időtartam 2,5 órára nő.

A Bükfürdő Thermal & Spa esetében a gyógyvizes medencefürdő háromféle támogatott áron vehető igénybe. Van egy 990 forintos belépő, ez azonban csak 90 percre érvényes. Amennyiben valaki tovább maradna, akkor megvásárolhatja a 180 percre szóló tb-s medencefürdő belépőt 1900 forintért, vagy a napi támogatott jegyet 3700 forintért.

A cserkeszőlői fürdőben a gyógyvizes medencefürdőre a 4-es számú gyógymedence van kijelölve. Ennek az ára 850 forint, viszont ha csak egymagában ezt vennék igénybe, akkor már 1700 forint az ára. Így viszont már jobban megéri a medencefürdőt és a háromféle kezelést tartalmazó csomagajánlattal élni, aminek az ára 1800 forint.

Igazából a Gyulai Várfürdő esetében is jobban megéri a csomagot választani. Bár van szólóban medencefürdő jegyük 1350 forintért, viszont napi 3 kezelés esetén a kedvezményes csomagár 1500 forint.

A Hajdúszoboszlói Gyógyfürdőnél pedig egyenesen drágább a szimpla medencefürdő, mint a kúracsomag. A tb-s belépő június végéig 2000 forintba, július elsejétől 2600 forintba kerül. Ennél kedvezőbb áron kínálnak napi négyféle kezelést magában foglaló csomagokat.

A Zalakarosi Fürdőben is érdemesebb többféle kezelést igénybe venni. Náluk a medencefürdő díja 2000 forint, de csak abban az esetben, ha egyéb kezeléseket is igénybe veszünk. Amennyiben valaki ragaszkodik ahhoz, hogy neki elegendő a gyógymedence, akkor novemberben és decemberben (az év végi ünnepi időszakot leszámítva) 3400 forintot kell fizetnie, jelenleg pedig 3800 forint ennek a díja.