Amíg nem szembesülünk a legkisebb mozdulatra is jelentkező, szinte elviselhetetlen, éles fájdalommal, sejtelmünk sincs róla, milyen sokrétű feladatot végez folyamatosan a könyökízületünk. Ám mihelyt akadályoztatva vagyunk a legegyszerűbb mindennapi tevékenységeinkben, azonnal jelentőséget nyer ez az egyébként elhanyagolt testtájék. Lássuk, mi okozhat rémálomba illő könyökízület-gyulladást, és hogyan csillapíthatjuk a tüneteket.

Funkcióvesztés
Mint minden ízület, a könyökünk is lényegében egy forgató-mozgató „csapágyszerkezet”, amely inak és szalagok segítségével kapcsolja össze a csontokat: a könyök esetében a felkarcsontot és a két alkarcsontot. Az ízületen belül a csontvégeket porc fedi, közöttük pedig ízületi folyadék teszi simává, olajozottá a mozgást.

Amikor valamilyen gyulladásos folyamat zajlik az ízületben, a mozgástartomány jellemzően beszűkül, azaz alig vagy csak fájdalom árán tudjuk behajlítani-kifordítani a karunkat, de ami még meglepőbb lehet, a fájdalom a kézfej, a csukló és az ujjak mozgatásának hatására is jelentkezhet. Ennek oka, hogy a könyökízület a kézfej és a tenyér felfelé és lefelé mozgatásában és forgatásában is aktívan részt vesz, így könyökgyulladás esetén a kezünkkel végzett feladatok köre is jelentősen korlátozottá válik.

Árulkodó fájdalom
Könyökfájdalmat többféle különböző ok is kiválthat, melynek pontos diagnosztizálása szakember – gyakran nem is egyszerű – feladata, ám a fájdalom helyéből és jellegéből valamennyire magunk is következtethetünk a probléma okára.

A könyökfájdalom ugyanis lehet:
• tompa vagy éles,
• állandó vagy időszakos;
jelentkezhet:
• folyamatosan vagy
• csak mozgatásra – azon belül kiváltója lehet speciálisan
– az alkar vagy a kézfej mozgatása,
– a tenyér ökölbe szorítása
– vagy éppen az ujjak széttárása;
továbbá jelentkezhet:
• a könyökcsúcsban,
• a könyök külső vagy belső felén,
• kisugározhat a vállba vagy az alkarba, de akár a kisujjba is.

Vegyük számba, hogy az egyes esetekben milyen rendellenesség állhat a könyökfájdalom hátterében.

könyökízület gyulladás

A könyökfájdalom lehetséges okai

Gyulladást kiváltó betegségek
Az ízületek gyulladásának hátterében gyakran a szervezet egészét érintő gyulladásos folyamatok állnak. Ilyen többek között a reumatoid artritisz, amely egy autoimmun betegség, és főként az ízületek gyulladásában jelentkezik, heves fájdalmat okozva valamely, vagy akár több ízületben. Az artritiszes ízületek idővel deformálttá válnak, és mozgásuk jelentősen beszűkül.

A köszvény szintén az ízületeket sújtja, mégpedig főleg éjjel jelentkező, rohamszerű heves gyulladásos fájdalmak formájában. Kiváltója egy olyan anyagcsere-betegség, melynek következtében húgysavkristályok csapódnak ki az érintett ízületekbe. Amennyiben tartósan fennáll a fájdalom, és artritiszre vagy köszvényre gyanakszunk, reumatológiai kivizsgálásra van szükség, és a szakszerű kezelés csak ennek alapján kezdhető meg.

Porckopás
Az életkor előrehaladtával az inak és szalagok veszítenek rugalmasságukból, és a porcok felszíne is kopásnak indulhat az ízületi instabilitás és az olajozásukat biztosító ízületi folyadék mennyiségének csökkenése következtében – ennek különösen nagy a veszélye mozgásszegény életmód esetén. Emellett a sportolással vagy fizikai munkával túlzásba vitt egyoldalú terhelés, továbbá a különböző sérülések, csonttörések miatti deformitások is hozzájárulhatnak a porcfelszín kopásához, ami szintén kiválthat főként mozgatásra jelentkező fájdalmat, ami gyulladással is párosulhat.

Tenisz- és golfkönyök
E két igencsak erős fájdalommal járó betegség hátterében egy rendszeresen ismétlődő, egyoldalú mozgásfajta áll, amikor is a váll körüli izmok gyengeségének következtében az alkar feszítőizmainak túlerőltetése íngyulladáshoz, illetve csonthártyagyulladáshoz vezet. Ilyen megerőltetést okozhatnak az ütősportok például, de bizonyos szakmák is, mint a szobafestő, fodrász vagy akár a gépírás, számítógépes egérhasználat.

Teniszkönyök esetén a könyök külső oldalán, míg golfkönyöknél a belső oldalán jelentkezik a fájdalom, leginkább a csukló vagy a kézfej mozgatásakor. Többnyire a marok szorítóereje is csökken, akár egy flakon tetejének lecsavarása is komoly fájdalommal járhat. Míg teniszkönyöknél inkább az ujjak széttárása, golfkönyöknél a marokba szorítás vált ki fájdalmat.

Házi ápolás
Bármilyen hihetetlennek is tűnik, a gyulladásos eredetű könyökfájdalom az elviselhetetlenségig is tud fokozódni, és már csak ezért is fontos, hogy mi magunk is tudjunk valamit tenni állapotunk javításáért. Első és legfontosabb persze, hogy ha pár napon belül nem múlik el vagy javul jelentősen, forduljunk reumatológus szakorvoshoz. Addig is azonban a következőket tehetjük:

Tehermentesítés
• Ha ismeretes a kiváltó ok, azonnal hagyjunk fel ezzel a tevékenységgel, legyen az sport, munka vagy hobbi;
• Pihentessük a kezet és a kart, akár fel is polcolhatjuk;
• Átmenetileg rögzítsük az ízületet: hasznos lehet napközben olyan speciális könyöktámasz vagy csuklórögzítő viselése, mely megakadályozza az érintett izmok és inak feszülését (állandó és éjszakai viselése azonban nem ajánlott).

Gyulladás- és fájdalomcsillapítás
• Akut fájdalom esetén jegeljük vagy borogassuk az érintett területet.
• Használhatunk gyulladáscsökkentő krémeket.
• Ha szükséges, vegyünk be fájdalom- és gyulladáscsökkentőt.

A cikk megjelenését az Essity Hungary Kft. támogatta.