• Összegyűjtöttünk több olyan orvosi kutatást, amelyek igazolták a gyógyfürdőzés kedvező hatását.

  • Az alvásminőség és a hangulat javul, a fájdalom enyhül, a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata pedig csökkenhet.

Egy törökországi kutatás során a gyógyfürdős kezelések hatását vizsgálták azoknál, akik mozgásszervi megbetegedéssel küzdenek. A kúra végére – az esetek 80 százalékában – a páciensek fájdalmai szignifikánsan és jelentősen enyhültek. Sőt, a kezelés hatására a betegek vérnyomása is csökkent, ami azt jelzi, hogy a fürdőkezelések pozitívan hathatnak a szív- és érrendszerre is.

Egy francia kutatásban túlsúlyos egyéneknél vizsgálták egy speciális gyógyfürdőkúra hatását. Ez termálvizes fürdőzést, iszappakolást, masszázst és vízi tornát is tartalmazott. A kutatás eredményeként a kúra végére a résztvevők súlya jelentősen csökkent a kontrollcsoporttal összehasonlítva. Ennek mértéke olyan jelentős volt, hogy versenyképesnek tűnt még a gyógyszeres kezelésekkel összehasonlítva is.

A vér CRP-szintje nemcsak a testben jelen lévő gyulladásos folyamatokra utal, hanem jó indikátora a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának is. Egy hajdúszoboszlói orvosi kutatás eredményei azt mutatták, hogy a gyógyvízzel kezelt betegeknél jelentősen csökkent a CRP értéke. Úgy tűnik, hogy a gyógyfürdőzésnek szerepe lehet az érelmeszesedés megelőzésében is.

Hajdúszoboszlói Gyógyfürdő

Egy japán kutatás eredményei szerint a rendszeres termálvizes fürdőzés csökkenti a magas vérnyomás kockázatát. S nem ez volt a felmérés egyetlen érdekes megállapítása, ezekről bővebben itt olvashat.

Egy specifikusan a 60 év feletti személyek között végzett kutatás rámutatott arra, hogy a rendszeres gyógyfürdőzés hozzájárul az idősek életminőségének javulásához. Ezzel segít nekik hatékonyabban ellátni mindennapi feladataikat, és összességében javítja az életminőségüket is.

A reumatoid artritisz sokak életét nehezíti meg. Egy spanyol kutatásban összegezték olyan korábbi felmérések eredményeit, amelyek a fürdőkúrák hatását vizsgálták ennél a betegségnél. A következtetés az volt, hogy mind a gyógyvizes, mind a gyógyiszapos kezelések pozitív hatással voltak a betegek életminőségére, enyhült a fájdalmuk és javult a mozgástartományuk.

Hogyan befolyásolják idősebb korban a fürdőkezelések a hangulatot és az életminőséget? Egy kutatás eredményei szerint a 12 napos fürdőkúra után a résztvevők hangulata és alvásminősége javult, és a fájdalmaik is csökkentek. További információk a felmérés részleteiről itt találhatók.

Az egészség megőrzésében az alvás mennyiségének és minőségének kiemelt szerepe van. Egy olaszországi kutatás során olyan gyógyfürdős vizsgálatokat értékeltek, amelyeknek a fő vizsgálati területe ugyan nem kimondottan az alvás volt, de erre is rákérdeztek. 21 kutatásból 16-ban az alvásminőségük javulásáról számoltak be az alanyok, 12 esetben ez a változás kifejezetten jelentős volt. Hogyan befolyásolja a fürdőzés az alvásminőséget? Erről további részleteket itt talál.

Illusztráció: gyógymedence a Hajdúszoboszlói Gyógyfürdőben