• Az elmúlt egy évben 5 új gyógyvize és 2 új gyógyfürdője lett az országnak.

  • A hazai gyógyhelyek köre legutóbb 2022-ben bővült, de idén legalább eggyel nőhet a számuk.

Az elmúlt egy évben főként a gyógyvíz minősítések terén történtek változások. Az illetékes kormányhivatal öt termálvíznek adta meg a gyógyvíz címet. Korábban már rendelkeztek ezzel a minősítéssel, de 2023 elején újra gyógyvíz lett a Mátészalka Városi Uszoda és Strandfürdő vize. A Szatmár Kincse gyógyvíz térdízületi és csípő artrózis, a gerinc és az ízületek kopásos megbetegedései, továbbá egyes gyulladásos betegségek esetén lehet kedvező hatású.

Szintén 2023-ban kapott gyógyvíz címet Kiskunhalason a fürdő 4-es számú kútja, valamint Szolnokon a 2-es termálkút vize. 2008-ban egyszer már megszerezték ezt a minősítést, de tavaly nyáron újra megkapta a Veresegyházi Termálfürdő vize is. Utóbbi az ízületek degeneratív betegségei, ízületi gyulladások, műtétek utókezelése során kedvező hatású.

A Budapest V. kerületében működő – 2021-ben megnyitott – V.30 Belvárosi Sportközpont termálvize ugyancsak 2023-ban kapta meg a gyógyvíz minősítést, a vizüknek elsősorban a mozgásszervi betegségeknél lehet kedvező hatása. 2024 eddigi részében nem adtak ki új minősítést.

V30 Sportközpont gyógyvíz minősítés Budapest

A gyógyvizekkel ellentétben gyógyfürdők száma általában kevésbé lendületesen szokott bővülni. Évi egy-két új gyógyfürdő minősítésnél ritkán adnak ki többet. Ezalól az elmúlt egy év sem volt kivétel. 2023-ban újonnan egyedül a tótkomlósi Rózsa Gyógyfürdő kapta meg ezt a titulust. 2024 januárjában pedig a Kisteleken található fürdővel bővült a hazai gyógyfürdők köre.

Ami pedig a gyógyhelyeket illeti (itt olvashat arról, hogy mi a különbség a gyógyfürdő és a gyógyhely között): pár éve volt egy nagy felfutásuk, ugyanis egy uniós fejlesztési forrásból csak gyógyhelyek részesülhettek, ezért egy időben sokan rástartoltak erre a címre. Mostanra azonban ez a gyógyhelyes láz lecsengett, és 2023-ban, valamint 2024 eddigi részében nem adtak ki új gyógyhely minősítést. Legutóbb 2022-ben kapta meg ezt a címet Hajdúböszörményben és Szentesen a gyógyfürdő, valamint a környéke.

Bocskai Gyógyfürdő Hajdúböszörmény

Ugyanakkor idén azért sanszosnak tűnik, hogy legalább egy új gyógyhelye lesz az országnak. A Ceglédi Gyógyfürdő ugyanis már elindította ezt a meglehetősen időigényesnek számító minősítési folyamatot.