• Sokan keverik, vagy egymás szinonimájaként használják a gyógyfürdő és a gyógyhely kifejezéseket.

  • Összefoglaltuk, hogy mi a különbség a két fogalom között.

A gyógyfürdő és a gyógyhely nem ugyanazt jelenti más szóval, bár sokan így használják. Elmondjuk, hogy melyik micsoda és így világos lesz mindenki számára a kettő közötti eltérés.

Kezdjük a gyógyfürdővel. Országonként eltérő szabályozás van azzal kapcsolatban, hogy melyik fürdőt lehet gyógyfürdőnek nevezni. Néhol szigorúbb, néhol lazább a szabályozás. Magyarországon inkább szigorúbb.

A gyógyfürdő címet az a létesítmény szerezheti meg, ahol gyógyvíz, gyógyiszap, vagy egyéb természetes gyógytényező (például mofetta) segítségével gyógyászati kezeléseket végeznek. Ezen felül gyógyfürdő címet kaphatnak azok az intézmények is, ahol termálvíz, vagy akár csak ásványvíz, melegített csapvíz segítségével fürdőgyógyászati kezeléseket biztosítanak.

Attól, hogy a fentiek elérhetők valahol, az adott hely még nem válik automatikusan gyógyfürdővé. Ezt a címet egy hivatalos eljárás során igényelhetik a fürdők. A hazai gyógyfürdőket pedig jelenleg Budapest Főváros Kormányhivatala tartja nyilván országos hatáskörrel.

Zalakaros ezüst ékszer termálvíz

Miben különbözik ettől a gyógyhely? Gyógyhely címet szerezhet az a település, vagy településrész, ahol valamilyen természetes gyógytényező található. Az esetek döntő részében a természetes gyógytényező gyógyfürdőt takar, de lehet akár gyógygázfeltörés, vagy klimatikus szempontból különleges terület.

A gyógyfürdő címhez hasonlóan ezt az elnevezést sem lehet önhatalmúlag használni. Szintén egy hivatalos eljárást kell végigvinni, s egyébként ez a folyamat hosszadalmasabb és bürokratikusabb, mint a gyógyfürdő cím megszerzése.

Eleve nagy különbség, hogy a gyógyhely cím megszerzését mindig az adott településnek kell kezdeményeznie. Kijelölnek egy adott területet, ami tipikusan a gyógyfürdőt, vagy annak a tágabb környezetét takarja. Sok egyéb mellett igazolniuk kell az adott terület megfelelő infrastruktúráját, a gyógyintézményi háttér meglétét, vizsgálniuk kell a zajszintet és a levegőtisztaságot. Nem formaság tehát a gyógyhely cím megszerzése, viszont cserébe a megléte egyfajta minőségi garanciát jelent.

Egy konkrét példa: a Sárvár–Gyógyvarázs nevű gyógyhelyen található a település gyógyfürdője (Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő). Ugyanakkor Sárváron még egy gyógyhely van, ugyanis az arborétum is megszerezte ezt a címet.

Magyarország gyógyhelyinek listáját itt találja. A hazai gyógyfürdők listáját pedig itt nézheti meg.

Illusztráció: a Zalakarosi Fürdő egyik gyógymedencéje