• Még hivatalosan nem is volt gyógyvíz minősítése a Kaposváron feltörő termálvíznek, amikor már sokan kifejezetten a gyógyhatása miatt keresték fel a megyeszékhely fürdőjét.

  • A Virágfürdő két kútja is gyógyvizet ad.

A somogyi megyeszékhelyen a ma ismert, Virágfürdő nevet viselő fürdőkomplexum elődjét 1967-ben nyitották meg. A termálfürdő kapcsán már a kezdetektől nagy hangsúlyt kapott a gyógyászati jelleg.

Kicsit lejjebb görgetve láthatnak egy újsághirdetést, amivel még 1967 májusában reklámozták a frissen megnyitott fürdőt. Már ebben is a következőkkel igyekeztek kedvet csinálni a termálfürdő felkereséséhez: „kiváló gyógyhatású reumatikus ín- és ízületi fájdalmak, idült gyulladásos elváltozások, gyulladású női betegségek esetében”.

Akkoriban egyébként nagyot lendített a fürdő ismertségén, hogy a korszak egyik híres sportolója is a frissen megnyitott fürdőben kúrálta magát. Almássy Zsuzsa műkorcsolyabajnok ugyanis egy versenyen lesérül és kiderült, hogy növekedési zavarként jelentkező csontritkulást találtak a lábában. Az akkor mindössze 17 éves sportoló Kaposváron vett termálvizes kúrát, ami eredményesnek bizonyult és ennek a sztorija akkoriban bejárta a hazai sajtót.

Kaposvár fürdő 1967 május

A Virágfürdő jelenleg két, gyógyvíz minősítésű vizet adó termálkúttal rendelkezik. Az egyik 1980-ban, a másik 2015-ben kapta meg ezt a minősítést. Bár már évtizedekkel korábban is nagyon sokan gyógyfürdőként emlegették a létesítményt, hivatalosan a címet 2005-ben szerezték meg.

Kaposváron nátrium-kloridos, hidrogénkarbonátos gyógyvíz tör a felszínre, ami jódot, brómot, fluoridot, metakovasavat is tartalmaz. A víz alkalmas a kopásos mozgásszervi problémák, krónikus ízületi gyulladások, egyes nőgyógyászati betegségek kezelésére, továbbá kedvező hatása van a baleseteket, idegsebészeti és ortopédiai műtéteket követő utókezelések során.

Kaposvári gyógyvíz gyógymedence

A Virágfürdőn belül az uszoda, strand és élményfürdő mellett külön belépővel – igen kedvező áron – látogatható a gyógyfürdő részleg. A fürdőben gyógyászati kezeléseket is igénybe vehetnek a vendégek.