• Nagyjából már körvonalazódik, hogy mely budapesti strandok nyithatnak meg első körben a koronavírusos szabályok lazítása után.

  • Néhány fürdő egy darabig még biztosan zárva marad.

A kijárási korlátozások vidéki megszüntetésével május 4-től a Budapesten és Pest megyén kívüli strandfürdők megnyithatják kapuikat, a fővárosban és környékén működő fürdőknek viszont továbbra is zárva kell tartaniuk. A járványhelyzet alakulásától függően leghamarabb jövő hétvégén születhet döntés a fővárosra vonatkozó szabályok lazításáról. Azonban ez is azt jelenti, hogy legkorábban nyár elején nyithatnának meg – részlegesen – a budapesti fürdők.

A legnagyobb fővárosi fürdőüzemeltetőnél, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei (BGYH) Zrt.-nél ennél azért egy pesszimistább forgatókönyvvel számolnak: április végén és ezen a héten is azt nyilatkozták, hogy július elsejei nyitást tartanak a legvalószínűbbnek.

Frissítés! 2020. május 19.: a BGYH fürdői közül május 30-án megnyitják a Palatinus, Paskál, Pesterzsébeti, Csillaghegyi és Római strandokat. A Pünkösdfürdői strand legkésőbb június 15-én nyitja meg a kapuit!

Újabb frissítés: 2020. május 28.: előreláthatólag június 22-én nyitják meg a Dagály Fürdőt.

Amennyiben be is következik a budapesti lazítás, az a szabály jó eséllyel továbbra is érvényben marad, hogy a beltéri medencéket nem lehet megnyitni. Egyébként a BGYH is azt nyilatkozta, hogy kétlépcsős nyitással kalkulálnak: első körben a strandok nyithatnak, a fedett fürdők pedig csak később, egy második nyitási lépcső részeként.

Remélhetőleg a következő hetekben nem súlyosbodik a koronavírus-járvány és a budapesti fürdőket részben beüzemelhetik a nyár folyamán. Az pedig már most látszik, hogy a jelenlegi szabályozás mely fürdőknél teszi lehetővé első ütemben a nyitást.

Budapesti strandfürdők, amelyek jó eséllyel megnyithatnak

A BGYH kezelésében lévő fürdők közül nagyon adja magát a nyitás a két szezonális létesítménynél: a Római és a Pünkösdfürdői strandnál. Bár a Palatinust pár éve fedett résszel bővítették, de a fő vonzerejét továbbra is a hatalmas strandi terület jelenti, így náluk is szinte 100 százalék a nyitás.

Korábban szintén nyári strand volt, így bőven van szabadtéri területe a zuglói Paskálnak, de valószínűleg ott lehet a nyitó fürdők között a pesterzsébeti és a csillaghegyi fürdők strandja is.

Nagyon adná magát a nyitás a tágas Dagály fürdőnél is. Már amennyiben a fürdőt üzemeltető Nemzeti Sportközpontoknál is így gondolják. Sanszos lehet a nyitás a Csepeli Strandfürdőnél, ahol szintén bőven van hely a biztonságos fürdőzéshez. (Frissítés: a Csepeli Strandfürdőt június 19-én nyitják meg).

Palatinus Strandfürdő Budapest

Budapesti fürdők, amelyeknél első körben nem várható nyitás

Amennyiben még a nyáron is érvényben marad a beltéri medenceterekre vonatkozó tiltás, – most úgy tűnik, hogy igen – akkor még a kijárási korlátozások esetleges eltörlése ellenére sem nyithat meg a budai Király Gyógyfürdő, valamint az Irgalmasok Veli bej fürdője, hiszen ezeknek nincs szabadtéri részük.

Veli bej Fürdője Budapest

Kérdéses budapesti fürdők

Néhány fürdő esetében vannak dilemmák. Ezeknél ugyan szabadtéri medencék is találhatók, de nagy kérdés, hogy mennyire valósítható meg a fedett részlegtől független működtetésük.

Szintén számításba kell venni, hogy egyelőre nem lesznek külföldi turisták, így a fenti fürdőkínálat is elegendő lehet az igények kiszolgálására. Ennek kapcsán elsősorban a Gellért és a Széchenyi fürdőkre érdemes gondolni, ahol a koronavírus-helyzet előtt a vendégek döntő részét a turisták adták.

A műemlék fürdők közül talán még a Lukács Gyógyfürdőnél jöhet leginkább szóba egy korai nyitás, hiszen ennél jelentős számban képviseltetik magukat a fővárosi törzsvendégek és a szabadtéri úszómedencéik is adják magukat ehhez. Azt viszont nem tudni, hogy ezeket szólóban meg tudják-e nyitni.

A ferencvárosi Dandár fürdő esetében a szabadtéri részt egy belső udvari ikermedence jelenti. Meglepő lenne, ha ezt önmagában megérné kinyitni.

Dandár termálfürdő

Nagy kérdés az Aquaworld élményfürdő nyitása. Ez alapvetően egy fedett fürdő, amihez tartozik három kültéri medence (élménymedence, gyerekmedence és úszómedence). Pusztán ezek megnyitásával azért nem biztos, hogy biztosítható a rentábilis működtetés. Ráadásul náluk egy szálloda is kapcsolódik a fürdőhöz, vélhetően ennek a nyitásától is erősen függ az élményfürdő akár részleges beüzemelése.

Frissítés: kiderült időközben az Aquaworld esetében a nyitási menetrend. Május 22-én nyit az Oriental Spa Fitnesz részleg, május 29-én az Oriental Spa és a szálloda, május 30-án az Aquaworld strand, június 13-án az Aquaworld élményfürdő belső medencetere.