• November elejétől már nem lehet napozással elég D-vitaminhoz jutni.

  • Már persze Magyarországon, a Krétán élőknek nincs ilyen gondjuk.

  • A jövő hét elvileg még alkalmas lehet a napozásra, ha nem lesz nagyon párás a levegő.

Mostanában ér véget az az időszak, amikor természetes módon, napozással fedezni tudjuk a D-vitamin szükségletünket. A szakirodalom szerint Magyarország területén november eleje és február vége között még napsütéses időben és a déli órákban napozva sem keletkezik érdemi D-vitamin a bőrben. Ahogy az Eumet.hu mai előrejelzésén látszik, elvileg az előttünk álló 4 nap még alkalmas lehet a napozásra.

Eumet előrejelzésA délutáni órákra feloszlik a köd, viszont amennyiben párás marad akkor is az idő, akkor csak erősen szűrt napfényhez lehet hozzájutni. Magyarán már a jövő hét is necces. Arról nem is beszélve, hogy ilyen 11-12 fokokban már keveseknek lesz kedvük kifeküdni a napra. (Ablak mögött nincs értelme napozni, az üveg ugyanis elnyeli az UV-B sugárzást).

napsütés télAz Európa legdélibb részén élőknek nincs ilyen gondjuk, hiszen például Krétán a téli időszakban is be lehet gyűjteni a D-vitamin előállításához szükséges napfényt. A többségnek azonban nincs lehetősége délre utazni, így aki nem szeretné, hogy decemberre kiürüljenek a szervezete D-vitamin raktárai, annak mesterségesen kell pótolnia ezt a vitamint. A mesterséges mód pedig kétféle lehet: szolárium, vagy tabletták/kapszulák szedése.

(Felhasznált irodalom: Michael F. Holick – A nélkülözhetetlen D-vitamin című könyv)

Arról, hogy milyen gyógyszerek befolyásolják hátrányosan a D-vitamin felszívódását ide kattintva olvashat.

A D-vitaminnal kapcsolatos tévhitekről pedig itt talál egy írást.