• A D-vitaminról szóló cikkekben olykor találkozhatunk a „D2- és a D3-vitamin” elnevezésekkel.

  • Felvetődik a kérdés, hogy mi a különbség a D2 (ergokalciferol) és a D3 (kolekalciferol) között?

A D3 vitamin képződik a bőrben, illetve táplálékkiegészítőkben és Európában a D-vitamin tartalmú gyógyszerekben is D3-vitamint alkalmaznak, ami állati eredetű, mert lanolinból készítik. A D2-t élesztőből állítják elő, s valamiért az Egyesült Államokban inkább ennek a használata terjedt el.

Európában, és így Magyarországon is viszont a gyógyszerekben nem használják a D2-t, csak a D3-vitamint. Egyébként táplálékkiegészítők formájában sem gyakori idehaza a D2-vitamin, általában az Amerikából importált készítményekben találkozhatunk vele.

Vannak olyan kutatások, amelyek szerint a D3-vitamin jobban hasznosul, mint a D2, de más vizsgálatok ellet mondanak ennek. A D-vitamin kutatásával foglalkozó amerikai professzor, Michael Holick arra jutott, hogy 1000 NE (Nemzetközi Egység) D2-vitamin ugyanolyan mértékben emeli a vér D-vitamin szintjét, mint 1000 NE D3-vitamin.

Sőt, ugyanezt tapasztalta, amikor 500 NE D2, és 500 NE D3 vitamint vegyesen tartalmazó kapszulákkal végzett kísérletet. Ugyanakkor mint ahogy írtuk is, ez magyar szempontból lényegtelen, mert nálunk a D3 az elterjedt.

(Forrás: Michael F. Holick – A nélkülözhetetlen D-vitamin című könyv)

D2 vitaminArról, hogy milyen gyógyszerek befolyásolják hátrányosan a D-vitamin felszívódását ide kattintva olvashat.

A D-vitaminnal kapcsolatos tévhitekről pedig itt talál egy írást.