• A D-vitamin pótlására szolgáló készítmények többsége kolekalciferolt (D3-vitamint) tartalmaz, de akadnak ergokalciferolt tartalmazó (D2-vitamin) tabletták, kapszulák is.

  • Melyiket érdemes használni?

  • Van-e különbség a hasznosulásukban?

Akik jobban beleásták magukat a D-vitamin-pótlás témájába, azok találkozhattak már azzal, hogy nem kizárólag D3, hanem D2-vitamin is létezik. Előbbit a kolekalciferol, az utóbbi pedig az ergokalciferol néven is szokták emlegetni. Felvetődik, hogy mi a kettő között a különbség?

A D3 állati eredetű, jellemzően lanolinból állítják elő, a D2-t pedig gombából. Az igazság az, hogy a D3, vagy D2-dilemma leginkább az Egyesült Államokban merül fel. Ott ugyanis már évtizedek óta alkalmazzák azt a megoldást, hogy egyes élelmiszereket D-vitaminnal dúsítanak és ennek során jellemzően D2-t használnak. Ezen felül az USA-ban a gyógyszerként forgalmazott D-vitamin készítmény is ergokalciferolt, azaz D2-t tartalmaz.

Európában viszont gyakorlatilag egyeduralkodó a D3, a gyógyszerként és a táplálékkiegészítőként forgalmazott tabletták, kapszulák, cseppek esetében is. Viszont az USA-ból importált készítményeknél találkozhatunk D2-t tartalmazó tablettákkal, illetve a vegánok is ezt részesítik előnyben.

Az Egyesült Államokban már korábban felvetődött az, hogy inkább az állati eredetű D3-vitamint kellene fogyasztani, annak ugyanis jobb a hasznosulása. Emiatt a D-vitamin egyik legismertebb kutatójának számító Michael Holick, a Bostoni Egyetem Egészségügyi Központjának professzora 2008 táján egy külön kutatásban vizsgálta a kérdést és arra jutott, hogy a D2 és a D3 hasznosulása közötti különbség tévhit. A felmérései szerint mindkét megoldás ugyanolyan mértékben emelte a vér D-vitamin-szintjét. Erről az eredményről egyébként a 2010-ben írt könyvében is beszámolt.

Azóta persze eltelt már jó néhány év, de Michael Holick a közelmúltban a blogján is kitért erre a kérdésre, ahol ezt írta: “Számos tanulmányt végeztünk annak bizonyítására, hogy a D2-vitamin ugyanolyan hatékony, mint a D3-vitamin a 25-hidroxi-D-vitamin vérben lévő szintjének fenntartásában.” Meg kell ugyanakkor említeni, hogy ettől függetlenül létezik olyan kutatási eredmény is, ami ennek ellentmond, azaz a D2-t kevésbé találták hatásosnak.

ergokalciferol kolekalciferol d2 d3Mi a helyzet ilyen esetben? Ahogy írtunk, itt Magyarországon a D2-vitamin igazából ritkaságnak számít. (Bár egyes gyógykrémekben például előfordul). Miután az egymással ellentétes eredményre jutó felmérések is legfeljebb csak azt mondják, hogy a D2 egálban van a D3-vitaminnal, viszont olyan nincs, ami szerint a D2 lenne a hatékonyabb, ezért érdemes lehet a D3-nál maradni.

Akiknél ez inkább dilemmás helyzetet jelent, azok a vegánok, ők viszont bízhatnak azokban a felmérésekben, amelyek szerint egyezik az ergokalciferol és a kolekalciferol hatékonysága. Ráadásul a D2-vel szemben kritikát megfogalmazók sem azt mondják, hogy hatástalan, hanem csak azt, hogy ideálisabb D3-vitamint szedni.