• Szívvizsgálat öt perc alatt, biztonságos UV-védelem, új szűrési módszer az Alzheimer-kór esetében.

  • Több érdekes egészségügyi fejlesztést is tartogat ez az év.

Az EIT Health minden évben több mint 120 olyan csapatot támogat Európa-szerte, amelyek progresszív eredményeket érnek el az egészségügyi innováció területén Európa fejlődő régióiban, többek között Magyarországon is. Öt olyan innovációra hívják fel a figyelmet, amelyek nagy hatással lehetnek majd az orvostudomány és az egészségügy jövőjére.

1. Az agyvérzésen átesettek támogatása és életminőségük növelése. A PhoenixOrthosis magyar startup idén a harmadik helyet szerezte meg az EIT Health Innostars Awards versenyben találmányával, amely az agyvérzésen átesettek rehabilitációját segíti. A csapat egy olyan áttörő technológiával rendelkező orvosi eszközt fejlesztett ki, amellyel helyreállítható a kéz- és ujjak nyitási funkciója, így a betegek rövidebb idő alatt visszanyerhetik a finommotorikus mozgásukat. A PhoenixOrthosis terméke 100 százalékban testre szabott eszköz, amelyet a betegeket bárhol, bármikor viselhetnek.

2. Az Alzheimer-kór kezelésének időtartamát csökkentheti a klinikai vizsgálatok reformja. Az Alzheimer-kórban szenvedő betegek kivizsgálása rendkívül költséges és időigényes folyamat, azonban az iLof portugál csapat innovációja változtathat ezen. Találmányuk az Alzheimer gyógyszerkutatásokhoz kapcsolódó klinikai tesztekben résztvevő betegek kiválasztásában és szegmentálásában segít, megoldásukkal a tesztekhez kapcsolódó költségek 40 százaléka megtakarítható, a betegek szűrésére fordított idő pedig 70 százalékkal csökkenthető. A startup 2019-ben megnyerte az EIT Jumpstarter programot. Költséghatékony, noninvazív, azaz beavatkozás nélküli megoldásukkal az iLof felgyorsíthatja az Alzheimer-kórban szenvedő betegek kezelését.

3. A betegek elköteleződésének erősítése virtuális asszisztens segítségével. PatchAI: Az olasz startup célja, hogy egy empatikus, mesterséges intelligencia alapú virtuális asszisztenssel a lehető legjobban bevonják a betegeket klinikai vizsgálatokba, illetve az igényeiket figyelembe véve tájékoztassák és támogassák őket. A startup a 2019-es EIT Health InnoStars Awards-on 25 ezer eurós támogatást, valamint mentorálási lehetőséget, a 2020-as EIT Health Catapult versenyen pedig további 10 ezer eurót kapott harmadik helyezettként. A támogatásnak köszönhetően az olasz csapat tovább tudja fejleszteni termékét annak érdekében, hogy egy biztonságosabb, gyorsabb és olcsóbb szolgáltatással segítse a klinikai tesztek hatékony lebonyolítását.

szakorvos fürdőgyógyászat4. 100 százalékban környezetbarát és biztonságos UV-védelem. A lengyel UVera startup remek példa arra, hogy az EIT Health InnoStars hogyan segíti az innovatív megoldások fejlesztését. A UVera 2019-ben megnyerte az EIT Health InnoStars Awards versenyt, idén pedig az EIT Health Catapult program Biotech kategóriájának nyertesei lettek, valamint megkapták az Alex Casta közönségdíjat is, amelynek köszönhetően egy napon keresztül egy óriás kivetítő hirdette győzelmüket a Times Square-en.

A ma elterjedt UV-szűrők károsíthatják a bőrsejtekben található DNS-t, allergiás reakciót okozhatnak és szennyezik az élővízeket. A lengyel startup egy olyan természetes mikroorganizmusokból előállított UV-szűrős napvédő terméket hozott létre, amely képes vegyi anyagok nélkül gátolni a napfény teljes ultraibolya-spektrumát és megakadályozni a bőrünk károsodását.

5. Szívvizsgálat öt perc alatt. A litván Ligence startup 2019-ben második helyezést ért el az EIT Jumpstarter programban, amelyben ösztöndíjat valamint tudásnövelési és kapcsolatépítési lehetőségeket kapott. Ennek köszönhetően idén az EIT Health InnoStars Awards versenyben a dobogó első fokára állhatott fel a cég. A csapat mélytanulás (deep learning) technológia segítségével olyan szoftvert fejlesztett, amely automatikusan tudja szegmentálni a szív anatómiai jellemzőit, valamint az orvosok számára értékeléseket és strukturált jelentéseket is készít. A Ligence segítségével költséghatékonyabban és pontosabban tudják az orvosok diagnosztizálni a betegségeket, amely különösen fontos a koronavírus-járvány időszakában.

„2020-ban a koronavírus-járvány szinte minden téren hatással volt az emberek és az országok életére, de leginkább a gazdaságot és az egészségügyet érintette. Ebben az évben minden eddiginél nyilvánvalóbbá vált, hogy Európának stabil egészségügyi rendszerekre van szüksége, amely képes alkalmazkodni a hirtelen változó környezethez és felkészült a váratlan helyzetekre. 2020-ban több mint 120 közép-, kelet- és dél-európai országból érkező egészségügyi innováció fejlesztésében segítettünk és összesen 2,3 millió euróval támogattuk a csapatokat. Az EIT Health célja, hogy a legjobb egészségügyi ötleteket támogassa és hozzájáruljon az egészségügyi rendszerek megerősítéséhez, valamint a fenntartható egészségügyi gazdaság kiépítéséhez Európában” – mondta Békási Tamás, az EIT Health InnoStars RIS Business Creation menedzsere.