• A sós vizes orrmosással könnyen kitisztíthatjuk a teljes orrüreget.

  • Többféle panasz esetén is hatékony, de akár az orrüreget érintő problémák, allergiás tünetek megelőzésére is alkalmazható az orr kiöblítése, átmosása sós vízzel.

  • Orrdugulás ellen is jó lehet a sós víz.

Arról már sokszor írtunk, hogy a sós víznek mennyire kedvező hatása van külsőleg. Ugyanakkor belsőleg is alkalmazható, méghozzá az orr nedvesítésére, vagy akár átöblítésére, átmosására. Enyhébb panaszok esetén akár a sós vizes, vagy a termálvizes orrspray is megoldást jelenthet, azonban ezekkel azért túlzottan nagy mennyiségű sós oldatot nem lehet az orrba juttatni.

Amennyiben valaki jobban átöblítené a orrát, valamint az orrmelléküregét, akkor jön képbe a sós vizes orrmosás. Mikor ajánlott a sós vizes orrmosás alkalmazása? Arcüreggyulladás és homloküreg-gyulladás esetén kiegészítő kezelésként, valamint náthával és allergiával járó orrfolyásnál, orrdugulásnál. Ezen felül az orr- és melléküreg egészségnek megelőzésére is alkalmas. Ez utóbbi olyannyira igaz, hogy például Indiában sokaknak a napi rutinjuk közé tartozik az orrmosás, illetve az indiai népi gyógyászatban is alkalmazzák.

A sós vizes orrmosás otthon is kényelmesen kivitelezhető. Ehhez egy úgynevezett orrmosó kancsó, vagy egy speciális, összenyomható flakon szükséges. A kancsó készülhet műanyagból, porcelánból, rézből; tartóssága miatt sokan a rézkancsókra esküsznek. A műanyag flakonos megoldás ugyan nem különösebben környezetbarát, viszont jóval egyszerűbb, praktikusabb a használata. Utóbbival könnyebb a megfelelő sűrűségű sóoldat előállítása.

A fiziológiás sóoldat ugyanis elvileg otthon is kikeverhető, viszont az emberek többsége – azért valljuk be – nem fog ezzel bajlódni. Márpedig a flakonos orrmosókhoz kis tasakokban kapható kellő mennyiségű só. Egy tasak felhasználásával fiziológiás sóoldat, két tasakból pedig úgynevezett hipertóniás sóoldat készíthető.

Az orröblítést langyos vízzel kell végezni. Az orrmosók használati utasítása sajnos nem mindig tér ki erre, de nagyon fontos, hogy az ehhez használt vizet felforraljuk. Bár a klórozás miatt elvileg a közműhálózatból érkező víz is megfelelő, de az a biztos, ha forralt vizet használunk.

A sós vizes orrmosás, orröblítés menete

Miután lehűlt a víz és már langyos, akkor a kis tasakból a sót a flakonba kell szórni, hozzáönteni a vizet, lezárni, összerázni, majd a mosdókagyló fölött kezdődhet is az orrmosás. Előrehajolva előbb az egyik, majd a másik orrlyukba kell a sóoldatot juttatni. A víz az ellentétes orrlyukon folyik ki, ezzel teljesen átmossa az orrüreget. A gyártmánytól függően a flaskán egy csík is jelölheti, hogy mikor használtuk el a folyadék felét, így könnyű megállapítani, mikor szükséges orrlyukat váltani. Mindezek után ki kell fújni az orrot.

Az orrmosást naponta egyszer, vagy legfeljebb kétszer ajánlják. Léteznek egyébként olyan orrmosók is, amelyeknél a kis tasak nemcsak nátrium-kloridot, hanem szódabikarbónát is tartalmaz, ez állítólag gyorsabban enyhíti az orrdugulást, mint a szimpla sóoldat.

+ 1 tipp szénanáthásoknak az orr átmosására: akik a szezonális, vagy egész éves (pl. poratka) allergiájukra valamilyen szteroidos orrspray-t használnak – ilyen például a Dymista – azok tapasztalhatták, hogy a kúra kezdetekor viszonylag lassan épül fel az orrspray hatása. Ezzel semmi gond nincs, ezeknél az orrspray-knél kell egy kis idő mire hatnak, utána viszont képesek teljesen tünetmentesség tenni a szénanáthát. Ugyanakkor némileg lehet gyorsítani a spray hatását, ha a befújás előtt egy-két órával, sós vízzel kimossák az orrüreget. Ezáltal eltávolítható az orrban lévő váladék, ami megkönnyíti a gyógyszeres orrspray „feladatát”.

Mutatunk egy videót is, amelyen a flakonos orrmosó megoldás látható: