• Jót tesz a bőrnek és enyhítheti is egyes bőrbetegségek tüneteit, de emellett a gyulladáscsökkentő hatása révén az egész szervezetre kedvezően hat.

  • Többféle egészségügyi panasz esetén is érdemes számításba venni a magas sótartalmú vizeket.

A drogériák kínálatában rengetegféle fürdősó található, az illóolajokkal megbolondítottaktól kezdve az egyik termálfürdő vizéből kivont fürdősón keresztül a Holt-tengerből származó sókig széles a választék. A kedveltségüket az adja, hogy kellemesebbé, pihentetőbbé teszik az otthoni fürdőzést, valamint puhábbá, selymesebbé varázsolják a bőrt.

A tapasztalatok szerint egyes bőrbetegségek, így például az ekcéma, vagy a pikkelysömör esetén is kedvező lehet a hatása például a Holt-tengeri fürdősóknak. Bár azt hozzá kell tenni, hogy az otthoni fürdősós kádfürdők sókoncentrációja azért a terápiás hatáshoz szükséges szintet általában nem éri el.

Ami a természetes vizeket illeti, Magyarországon nincs olyan fürdőhely, ahol rendkívül magas lenne a víz sókoncentrációja. Kicsit távolabb utazva viszont például ilyen Erdélyben a Medve-tó, még annál is távolabb pedig a már emlegetett Holt-tenger. Utóbbiak sótartalma tényleg kiugróan magas: tízszer akkora, mint a tengervízé. A hazai termálfürdők közül, ha nem is ennyire szélsőségesen magas, de az átlagosnál nagyobb sótartalma van a cserkeszőlői, a gyopárosfürdői és a kiskunmajsai fürdők vizének. S még ide sorolható a néhány hónapon belül újra megnyíló pesterzsébeti jódos-sós fürdő is.

nőnapi fürdőzésA sós vízben való fürdés ugyanakkor nemcsak a bőrnek tesz jó, hanem az egész szervezetre hatással van. Az ilyen vizeknek kiemelkedő a gyulladáscsökkentő hatásuk, így egyes mozgásszervi, urológiai, nőgyógyászati betegségek esetén is érdemes lehet alkalmazni. A víz sós párája pedig a légzőszervi panaszokat enyhítheti, legyen szó allergiáról, asztmáról, vagy éppen a  hurutos felső légúti megbetegedésekről.

A bőrbetegségekre visszatérve: ezeknél kimutatták, hogy a sós víz hatását jelentősen javítja, ha a fürdés alatt, vagy után UV-B sugárzás is éri a bőrt. Ezért a pikkelysömörös betegeknél egyes helyeken fényterápiás megoldással egészítik ki a kádfürdős kezelést. Nagy valószínűséggel a Holt-tengeri fürdőkúrák hatékonyságához is jelentősen hozzájárul a fürdőzők bőrét érő napfény kedvező hatása.

A sós víz orröblítéshez is alkalmazható, erről itt talál további információkat.