• Ülőmunkát végez, sokat stresszel, rosszul alszik, gyakran fáj a feje, a háta, a dereka, a nyaka, vagy éppen megelőzné ezeket.

  • A frissítő masszázs gyakorlatilag mindenki számára ajánlható.

A gyakorlatban a frissítő masszázs, a svédmasszázs és a sportmasszázs egymás szinonimái. Talán csak olyan apró különbség említhető, hogy például a sportmasszázs valamivel intenzívebb, mint a klasszikus svéd/frissítő masszázs. A lényeg az, hogy amikor masszázsról beszélünk úgy általánosságban, az tipikusan ezt, azaz a frissítő masszázst takarja. Ez jelenti egyébként az alapját az orvosi gyógymasszázsnak is.

A frissítő masszázs öt alapfogása a simítás, a dörzsölés, a gyúrás, az ütögetés és a rezegtetés (ezt egyesek vibráltatásnak hívják). A fogások általában ebben a sorrendben követik egymást, ugyanakkor masszőrönként lehetnek eltérések. Amúgy gyakori, hogy a masszőrök kitalálnak egyedi fogásokat, újításokat, így nagyon meghatározó lehet a masszázst végző szakember személye, hozzáértése is. Egy bevált masszőrhöz érdemes visszatérni.

A frissítő masszázs legalapvetőbb tulajdonsága a lazítás, aminek nemcsak az izmokra, ízületekre, inakra van hatása, hanem közvetve a vegetatív idegrendszerre is. Mindezekből következik, hogy például a feszültség okozta fejfájás nagyon gyakran megszüntethető a masszázzsal. Szintén jó hatékonyságú lehet alvászavarok esetén, illetve olyanoknál, akik nagyon stresszes munkakörben dolgoznak. Utóbbiak számára nagy segítséget jelenthet a masszázs abban, hogy elkerüljék a sok idegeskedés miatt esetleg a későbbiekben kialakuló betegségeket.

orvosi gyógymasszázsNagyon sokan keresik fel a masszőröket valamilyen mozgásszervi probléma miatt. Itt nemcsak a komolyabb reumás panaszokra kell gondolni, hanem az “egyszerű” – ismeretlen eredetű – hátfájásra, derékfájásra, nyakfájásra. Kimondottan hatékony lehet a frissítő masszázs az ülőmunkát végzők számára, vagy olyanoknál, akik keveset mozognak. Nem véletlen, hogy olyan betegségeknél, amikor korlátozottak a mozgási lehetőségek, ezzel a masszázsfajtával szokták megelőzni az izmok leépülését, elsorvadását.

Sőt, pont ellenkező esetben, a nagyon is aktív életet élő sportolóknál is alkalmazzák rándulások, izomfájdalmak, sérülések esetén, így jött létre a már emlegetett sportmasszázs.

A frissítő masszázsokat tipikusan krémmel, vagy masszázsolajjal végzik. A frissítő hatás esetleg fokozható különféle illóolajokkal, de ezt nem mindegyik masszőr kedveli. Egy teljes testes masszázs többnyire 50 percig, egy részmasszázs pedig 20-25 percig tart. Utóbbi például lehet hátmasszázs, váll-nyakövi masszázs, vagy deréktáji masszázs.

Érdemes megemlíteni, hogy a hatékony masszázshoz fontos a felek közötti kommunikáció megléte. Magyarán a masszírozott nyugodtan mondja, ha túl erősnek, túl gyengének érzi a masszázst, vagy ha éppen fájdalmas területnél járnak. Egy jó masszőr számára ezek a visszajelzések nagyon fontosak.

Frissítő masszázs