• A strandszezon első napján másfél méteren 38, két méter mélyen 40 Celsius-fok volt a víz hőmérséklete.

  • Várhatóan szeptember közepéig tart nyitva a különleges tófürdő.

A szovátai Medve-tó strandja általában június utolsó napjaiban szokta megnyitni a kapuit. Idén azonban a jó időnek köszönhetően egy héttel korábban, már június 22-én, azaz múlt pénteken kinyitották a sós vizéről ismert strandot.

Jó nagy nyüzsgés volt a Medve-tó idei szezonnyitó napján. A Sóvidék Tv beszámolója szerint ugyanis ezen a napon a helybéli fürdőzők és a turisták mellett a Szent József Gyermekvédelmi Központ nyolcvan lakója is a fürdő vendége volt.

A helyi televízió stábja messzebbről érkező vendégeket is talált: voltak, akik Magyarországról, azon belül is a Veszprém megyei Magyarpolányból érkeztek Szovátára, azaz bő 700 kilométert utaztak.

A Danubius szállodalánc által üzemeltetett fürdő jegyárai idén is változatlanok. A felnőtt belépő 30 lej (átszámítva 2080 forint), a gyermek és nyugdíjas jegy pedig 25 lej (körülbelül 1740 forint). A Sóvidék Tv felvételein pár pillanatra látszódott a tó vizének hőmérsékletét jelző tábla is. Ez alapján múlt pénteken másfél méteren 38 Celsius-fok, 2 méter mélyen 40 Celsius-fok volt a tó vizének hőmérséklete, úgyhogy biztosan nem fázott a fürdőzők lába.

Medve-tó SzovátánA Medve-tó onnan kapta a nevét, hogy felülnézetből egy kiterített medvebőrre emlékeztet az alakja. A vizének a sótartalma rendkívül magas, mélyebben eléri a 220-300 gramm/litert, csak viszonyításképpen: ez a szimpla tengervíz sótartalmának a tízszerese.

Heliotermikus tóról van szó, ami azt jelenti, hogy nem termálforrások biztosítják a kellemes hőmérsékletet, hanem az úgynevezett heliotermia. A sós vizű tó felszínén a csapadék és a patakok révén egy vékony édesvízréteg alakul ki. A nyári napsugárzás pedig a mélyebb sós réteget felmelegíti, viszont a felszíni édesvíz mindezt “leszigeteli”, nem engedi lehűlni.

Emiatt van szükség arra, hogy minden nap kora délután két órára lezárják a tavat, a fürdőzők ugyanis felkavarják a vizet, így megbontják a helioterm jelenséget. Ezért kell egy kis időt hagyni, hogy az édesvízréteg újra kialakulhasson a tó felszínén.

A strandot egyébként a 13 és 15 óra közötti szünetben sem kell elhagyniuk a fürdőzőknek, csak a vízbe nem szabad bemenniük. A Medve-tó strandjának szezonzárása az időjárástól függ, de a tervek szerint szeptember közepéig lesznek nyitva.

Itt megtekintheti a helyi televízió tudósítását a Medve-tó szezonnyitó napjáról (a videót azóta sajnos törölték)