• Bizonyos panaszok esetén már önmagában a meleg víznek is kedvező hatása van ülőfürdő esetén.

  • Ez fokozhatják a vízhez adott gyógynövények: a cickafark, kamilla és a zsurlófű.

Az otthoni ülőfürdőket általában három fő problémakör esetén szokták alkalmazni. Ezek a nőgyógyászati és urológiai panaszok, valamint a végbéltájat érintő különféle problémák. Utóbbi lehet aranyér, vagy éppen ezt a területet érintő műtétek utókezelése. Ilyenkor egyébként már önmagában a meleg vizes kezelésnek – ami tulajdonképpen otthoni balneoterápia – is kedvező hatása van, csökkentheti a görcsöket, a fájdalmat, végbélműtétek után segít tisztán tartani az érintett területet.

Az ülőfürdő vizéhez adagolt kiegészítőkkel – legyen az Betadine, , vagy éppen valamilyen gyógynövény – pedig tovább lehet fokozni az ülőfürdő hatását. Leggyakrabban három gyógynövényt szoktak az ülőfürdők kapcsán emlegetni: ez a cickafark, a kamilla és a zsurlófű. Ezekből cickafark ülőfürdő, kamillás ülőfürdő, illetve zsurlófüves ülőfürdő készíthető.

A belsőleges hatásukhoz hasonlóan fürdőként is az általános gyulladáscsökkentő, görcsoldó hatása érvényesül a cickafarknak és a kamillának. A zsurlófűt pedig a húgyutak gyulladásainak külsőleges kezeléséhez szokták javasolni.kamilla virágMagára a gyógynövényes ülőfürdő kivitelezésére alapvetően két módszer kínálkozik. A kényelmesebb megoldás, hogy a kádat csípőtájékig megtöltve alkalmazzuk az ülőfürdőt. Ennek a hátránya az, hogy többet kell készíteni a gyógynövényes főzetből, illetve ha nem készítünk többet, akkor lehet, hogy nem érvényesül kellően intenzíven a gyógynövény hatása. A másik út a klasszikus lavóros megoldás, amihez elég egy nagyobb lavór és kevesebb gyógynövényes főzet.

A cickafark ülőfürdőt és a kamillás ülőfürdőt úgy készítjük, hogy három evőkanálnyi növényt öntünk 1 liter forrásban lévő vízhez adni. Ezt hagyni lehűlni, majd ezt kell az ülőfürdő vizéhez önteni.

cickafark gyógynövény

A zsurlófüvet pedig be kell áztatni egy éjszakára és másnap felforralni, s szintén lehűlés után a vízhez adni. Az ülőfürdő vizének ideális hőmérséklete 38 Celsius-fok, bár nyilván ember nincs, aki ezt leméri, szóval legyen kellemesen meleg. Az ajánlott ülőfürdőzési idő pedig 15-20 perc – ez egyaránt igaz a cickafark fürdő, valamint a kamillás és a zsurlófüves verzió esetén is.