• Nem mélyek a medencék, 14 év alattiaknak ingyenes a belépés, a felnőttek pedig csak a gyerekek kísérőiként léphetnek be a strandfürdőbe.

  • Érdekes osztrák kezdeményezés.

2015 tavaszán elhatározták, a napokban pedig át is adták az osztrák főváros tizenegyedik családi strandfürdőjét, az Einsiedlerbadot. Az új strand Bécs 5. kerületében, az Einsiedlerparknál található. A fürdőben három gyerekmedence, egy 940 négyzetméteres napozórét, öltözőkabinok, mosdók és büfésor várja a fürdővendégeket.

Az új családi strandot ötmillió eurós (kb. 1,6 milliárd forintos) ráfordítással alakították ki a korábban itt található szaunafürdő átépítésével és kibővítésével. A költségeket a kerület, illetve a strandfürdő vállalta magára.

Bécsben a kifejezetten legfiatalabbaknak szánt fürdőknek nagy hagyománya van. 1917-ben nyitották meg az első gyermekstrandot a Wienfluss hütteldorfi duzzasztó-medencéjében. Az osztrák főváros első gyerekeknek szánt szabadstrandja, ahol a kis vendégek ingyen lubickolhattak, annyira népszerű volt, hogy a város vezetése az első világháború után további gyerekstrandok létesítéséről döntött.

Gyermekélményfürdő Bécs1972 júniusában, Donaustadtban adták át Bécs negyvenedik gyerek-szabadstrandját, hogy – további 30 létesítménnyel együtt – hamarosan bezárják. A 70-es, 80-as években ugyanis megjelentek a nagy, sokkal nagyobb kínálattal rendelkező strandfürdők, amelyek elszipkázták a fürdővendégeket. Így a felújításra szoruló gyerekstrandokat – ahova csak 14 év alattiak mehettek be – inkább sorra bezárták.

Gyermekélményfürdő Bécs1998-ra tíz ilyen gyerekfürdő maradt, amelyeknek végül a megőrzése mellett döntött a város, és üzemeltetésüket átadta a kerületeknek. Végül 2003-ban a felnőtt kísérőknek is megengedték a belépést, és átnevezték családi strandfürdőkre a létesítményeket. Ezek sajátossága, hogy nincsenek mély medencék, a 14 év alatti gyerekek pedig ingyen mehetnek be. Viszont a 15 évnél idősebbeknek és a gyerekkísérő nélküli felnőtteknek tilos a belépés.