• Tóparti, tengerparti, termálfürdős nyaralás alatt is kialakulhat fülgyulladás.

  • Mi okozza? Mit tehetünk ellene?

Így leírva nem tűnik rémesnek a fülgyulladás, de akinek már volt ilyen problémája, az tudja, hogy szörnyen kellemetlen betegségről van szó. Ráadásul tipikusan nyáron alakulhat ki és akár keresztbe vághatja a nyaralásunkat is.

„A hallójáratunk egy körülbelül 2,5-3 centiméter hosszú cső, amelynek a dobhártya előtti része kitágul, és itt sajnos a víz könnyen megreked. A víz feláztatja az említett részt, és a párás, sötét környezetben könnyen elszaporodnak a gombák. Ezután jön a viszketés, és a fül piszkálása, amely általában csak árt a fülnek, hiszen ilyenkor könnyen felsérthetjük a hallójáratunkat, amely ennek következtében begyullad” – mondja dr. Gerlinger Imre, a Duna Medical Center fül-orr-gégész szakorvosa.

A fülgyulladás első tünete a fájdalom, váladék is jöhet a hallójáratból, de előfordulhat hallászavar is.

Mit lehet tenni a megelőzése érdekében? A szakorvos elmondása szerint ügyelni kell arra, hogy ne kerüljön víz a hallójáratba – bár ezt egy vízparti nyaralásnál nem mindig egyszerű kivitelezni. Amennyiben mégis víz került a fülbe, akkor ne abajgassuk fülpiszkálóval. Viszont a fül külső részét mindig alaposan töröljük meg a fürdőzés után.

Akinek nagyon érzékeny a füle, annak érdemes lehet elgondolkodni füldugó használatán. A szakorvos még megemlíti azt is tippként, hogy az üdülésre vigyünk magunkkal bóralkoholos cseppet, ez kiszárítja a fület és recept nélkül is kapható.

A már kialakult gyulladás esetén a szakorvos első körben kitisztítja a hallójáratot, illetve esetleg még valamilyen gyógyszeres kezelést (fülcseppet, vagy krémet) is felírhat.