A bioszauna fő jellegzetessége, hogy a klasszikus finn szaunánál alacsonyabb hőmérsékletre fűtik fel a kamrát, amelyben a páratartalom sem túl magas. Ez konkrétan 40-50 Celsius-fokot jelent, 25-40 százalékos páratartalom mellett. További különlegessége, hogy valamilyen kiegészítő szolgáltatással együtt alkalmazzák, ez lehet aromaterápia, vagy fényterápia. Utóbbit fényszaunaként is szokták emlegetni. A bioszauna így kevésbé megterhelő a szervezet, azon belül is főként a keringési rendszer számára, mint a finn szauna.

bioszaunaTehát itt nem is annyira az izzadáson, hanem inkább az ellazuláson, pihenésen van a hangsúly, amit az aroma és/vagy fényhatások mellett sok helyen meditációs zene is elősegít. (Egyébként a zene és az aromaterápia variálásával akár frissítő hatás is elérhető). Mindezek mellett ez a formája is megőrzi a klasszikus szaunázás méregtelenítő, a vér és nyirokkeringést serkentő hatását.

Összességében tehát a bioszauna használata azoknak ajánlható, akik nem szeretik a finn szaunában lévő forróságot, illetve a gőzfürdők magas páratartalmát. Valamint, ha szeretik is, de valamilyen okból inkább nem tennék ki a szív- és érrendszerüket komolyabb megterhelésnek.