Csökkent a vendégszámuk a Dunántúl déli részén működő gyógy- és termálfürdőknek, amelyek ezért összefogással szeretnék fellendíteni a forgalmukat.

A régióban a vendégek 70-90 százaléka magyar, a külföldi vendégek közül pedig a legtöbben Horvátországból érkeznek. A Dél-dunántúli Gyógy- és Termálfürdők Egyesületének legutóbbi közgyűlésén viszont az derült ki, hogy a horvát vendégek száma az idei évben jelentősen visszaesett, ami érzékenyen érintette a térség fürdőit.

Ahogy Iharosi István, a 18 tagú egyesület elnöke, az MTI-nek elmondta, a hozzájuk tartozó fürdők közül kettő kivételével várhatóan mindegyik veszteséggel fogja zárni az idei évet. Problémát jelent a Dél-Dunántúlon az is, hogy a korábbi állami- és uniós támogatások révén rengeteg fejlesztés valósult meg és emiatt 25-30 kilométerenként, vagy olykor még sűrűbben létesültek termálfürdők, ami miatt nagyon elaprózódik a vendégkör.

Kaposvár Virágfürdő (fotó)A helyzetet összefogással igyekeznek megoldani az egyesülethez tartozó fürdők. Az országban egyedülálló kezdeményezés keretében összehangolt marketinggel, akciókkal, egymást segítve szeretnék visszahódítani a vendégeket. Az együttműködésre jó példát jelent, hogy jövőre közösen szerveznek zenés vízi-tornát, amit úgy oldanak meg, hogy együtt alkalmaznak egy szakembert, aki a tagok fürdői között utazva tartja majd a foglalkozásokat, ami így költséghatékonyabban megvalósítható.

Szigetvári Termálfürdő (fotó)A Dél-Dunántúlon található fürdőket összefogó egyesület tagja: Virágfürdő – Kaposvár, Sellyei Termálfürdő, Nagyatádi Termálfürdő, Dunaföldvári Fürdő, Harkányi Gyógyfürdő, Csokonyavisontai Gyógyfürdő, Igali Gyógyfürdő, Marcali Termálfürdő, Mohácsi Termálfürdő,  Szigetvári Gyógyfürdő, Magyarhertelendi Termálfürdő, Barcsi Gyógyfürdő, Siklósi Termálfürdő.