Jó évet zár a Hévíz-Balaton Airport, amelynek éves utasforgalma várhatóan eléri a 25 ezret. Jövőre újabb járatok indulhatnak. A Wizz Air révén akár Londonba is.

Csaknem megduplázta forgalmát a hévízi önkormázat cége által üzemeltetett Hévíz-Balaton Airport.  A MTI információi szerint a 2012-es 13,7 ezres utasforgalmuk után 2013-ban – várhatóan – eléri a 25 ezres utasforgalmat a sármelléki repülőtér. A bővülés elsősorban a keletről érkező vendégeknek köszönhető. Ettől az évtől ugyanis rendszeressé váltak az orosz charterjáratok, valamint az Air Baltic menetrend szerinti járatot indított Rigába. A Hévíz-Balaton Airport idén télen sem zár be. Az év utolsó napjaiban három, január elején pedig tíz chartergép fog érkezni Oroszországból, a tavalyihoz hasonlóan ugyanis idén is sokan töltik a pravoszláv karácsonyt a Tófürdőjéről ismert üdülőhelyen.

Hévíz-London járat is indulhat

Hévíz-London járat is indulhat

Papp Gábor, Hévíz polgármestere az MTI-nek elmondta, hogy jövőre tovább bővülhet a reptér forgalma. Már tárgyalnak cseh, lengyel, norvég és svájci charterjáratok indításáról, sőt a Wizz Airrel megbeszéléseket folytatnak egy londoni menetrend szerinti járatról is. Előrelépést jelent majd az is, hogy az Air Baltic jövőre már nagyobb gépekkel fogja repülni a Riga-Sármellék útvonalat, valamint a moszkvai charterek várhatóan már menetrend szerinti járatként fognak közlekedni.

Mindezeknek köszönhetően a jövő évben 15-20 százalékkal bővülhet a Hévíz-Balaton Airport utasforgalma, azaz elérhetik, hogy 30 ezren induljanak és érkezzenek Sármellékre és Sármellékről. A hévízi polgármester távlati tervei között szerepel az is, hogy a következő uniós támogatási ciklusban pályázati forrásokat szerezzenek a reptér környékének a fejlesztésére.

Egy Wizz Air gép egyébként két éve nyáron már járt a Hévíz-Balaton Airporton, igaz csak a kezdő pilóták tréningje miatt. Készült is róla egy videó: