• Nem várható általános gyógyfürdő nyitás március 16-án.

  • Az egyik fürdőüzemeltető társaság bejelentését sokan félreértették.

  • A fürdőgyógyászatok több helyen már hónapok óta üzemelnek.

A héten megjelent “Újra nyithatnak a gyógyfürdők márciustól” és “Megvan, mikor nyitnak a gyógyfürdők idehaza” átverős cikkcímeknek köszönhetően sikerül néhány híroldalnak alaposan megvezetni az embereket. Még ma is több olyan emailt kaptunk, amiben a gyógyfürdők “héten bejelentett” nyitásáról érdeklődnek az olvasók. Pedig nem, nem jelentettek be semmi ilyet, nem lesz általános gyógyfürdős nyitás március 16-án.

A félreértés egy hét elejei hírből ered. A Budapest Gyógyfürdői és Hévízei Zrt. ekkor közölte már jó előre, hogy március 16-tól várhatóan újra működik majd a Lukács, a Paskál, a Pesterzsébeti és a Széchenyi fürdők gyógyászati részlege. De csak a gyógyászat: az orvosi gyógymasszázs, az iszappakolás, a víz alatti vízsugármasszázs, a szénsavas kádfürdő, valamint a gyógytorna és a fizikoterápiás kezelések lesznek elérhetők. Gyógyvizes medencefürdőre még nem lesz mód a hatályos szabályozás miatt.

Egyes híroldalak mindezt úgy állították be, mintha ez országszerte egy új lehetőség lenne és ettől kezdve mindenhol nyithatnának a fürdőgyógyászatok, de ez sem igaz. A fürdőgyógyászatok ugyanis az elmúlt hónapokban – a fürdők zárása ellenére – tovább működhettek. Jó néhány gyógyfürdő eddig is lehetővé tette a kezelések legalább egy részének az igénybevételét.

A Budapest Gyógyfürdői Zrt. saját döntése volt, hogy mostanáig nem nyitották meg a gyógyászatokat. Bár ez meg érthető volt annak fényében, hogy önmagukban a gyógyászati részlegek üzemeltetése nem éppen rentábilis vállalkozás. Ami az eredeti, telexes hírben inkább újdonság volt, hogy a gyógyfürdők munkatársai egészségügyben dolgozóknak számítanak. Emiatt első körben kaphatták meg a koronavírus elleni védőoltást.

koronavírus termálfürdő

S mikor lesz tényleg nyitás? Jelen állás szerint az a biztos, hogy március 16-ig semmiképpen. A járvány terjedésének alakulását nézve a hónap második felére sem várnánk nagy bejelentéseket ezen a téren.

Itt találja azoknak a gyógyfürdőknek a listáját, ahol elérhetőek a fürdőgyógyászati kezelések.