• Jövő hónap közepétől megnyithatnak a Budapest Gyógyfürdői Zrt. létesítményeiben működő fürdőgyógyászatok.

  • A társaság dolgozóinak már meg is kezdődött az oltása.

Több mint 200 dolgozóját oltatta be az elmúlt napokban a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. – írja a Telex. Az oltások beadását azért kezdeményezte a fővárosi fürdők többségét működtető társaság, mert a terveik szerint március 16-tól megnyitnák a gyógyfürdőik fürdőgyógyászati részlegeit.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) korábbi állásfoglalása szerint bár november eleje óta a közfürdők alapesetben vendégeket nem fogadhatnak, de fürdőgyógyászati kezeléseket – néhány kivétellel – biztosíthatnak. Több hazai fürdő eddig is lehetővé tette a gyógyászati kezelések felvételét, de mostanáig a fővárosi gyógyfürdők ez alól kivételt jelentettek.

Szűts Ildikó, a Budapest Gyógyfürdői Zrt. vezérigazgatója a Telex kérdésére elmondta: annak a kockázatát, hogy vendég vendéget fertőzzön meg úgy csökkentik, hogy időpontot kell majd foglalni, ezen felül a fürdőkben folyamatosan fertőtlenítenek, és várhatóan követik az osztrák példát. Ausztriában ugyanis már a beérkező vendégeket is tesztelik.

A fürdő dolgozóinak oltását egyébként az tette lehetővé, hogy az NNK állásfoglalása szerint gyógyfürdők egészségügyi szolgáltatás nyújtására jogosító működési engedéllyel rendelkeznek, s tevékenységük egészségügyi tevékenységnek minősül. Emiatt valamennyi, a fürdőt működtető társasággal munkaviszonyban álló dolgozó egészségügyben dolgozónak tekintendő.

A fürdőgyógyászati kezelések a Széchenyi, a Lukács, a Paskál és Pesterzsébeti fürdőkben kezdődnek újra. Ezzel párhuzamosan a Csillaghegyi, Paskál és Pesterzsébeti fürdőkben megnyitják az úszómedencét, de a hatályos szabályozás értelmében ezeket csak versenysportolók használhatják.

Itt olvashatnak arról, hogy jelenleg milyen fürdőgyógyászati ellátásokat biztosíthatnak a gyógyfürdők. A négy, fent említett budapesti gyógyfürdőben ezek közül az orvosi gyógymasszázs, az iszappakolás, a víz alatti vízsugármasszázs, a szénsavas kádfürdő, valamint a gyógytorna és fizikoterápiás kezelések lesznek elérhetők.

Széchenyi gyógyászat kádfürdő