• Tavaly Kaposvár, Igal és Csokonyavisonta érte el a legmagasabb vendégéjszakaszámot Somogy megye termálfürdős települései közül.

  • Itt azért már megmutatkoztak a KSH felmérésének a korlátai is.

Az országos adatokhoz hasonlóan megnézzük néhány megye esetében is a termálfürdős települések vendégforgalmának a tavalyi alakulását. Jöjjön Somogy megye, ami termálfürdős kínálat terén kifejezetten erős, számos kiváló fürdővel rendelkeznek. Ráadásul ezek a fürdők, illetve települések jellemzően nagyon szép természeti környezetben találhatók.

A jelen összeállításban azokat a somogyi településeket vettük sorra, ahol van helyben feltörő termálvíz és erre alapozva fürdőt is kialakítottak. Fontos kritérium volt az is, hogy a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatbázisában egyáltalán legyen adat az adott település kapcsán a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák számáról. A kisebb üdülőhelyeknél ugyanis már egyre inkább megmutatkozik annak a hátránya, hogy a KSH csak a kereskedelmi szálláshelyekről közöl adatokat és a magánszálláshelyekről nem.

Emiatt a szobakiadók, kis apartmanok kimaradnak a felmérésből. Márpedig sok településen inkább ezek jelentik a tipikus szálláslehetőséget. A nagyon hangulatos Csiszta Fürdőről ismert Buzsákon például csak magánszálláshelyek találhatók, így róluk nem is áll rendelkezésre adat a KSH-nál.

Vezető megyeszékhely

Ettől függetlenül a települések közötti sorrend nagyjából az, amit látatlanban is gondoltunk. A népszerű fürdővel rendelkező megyeszékhely, Kaposvár érte el tavaly a legmagasabb vendégéjszakaszámot, mind a belföldi, mind a külföldi turisták körében.

Kaposvári termálfürdőAz összesített éjszakaszámok és a belföldi vendégforgalom alapján az egyik nagy kedvencünk, Igal végzett a második helyen. Ugyanakkor kifejezetten közel járt hozzájuk Csokonyavisonta, a külföldi vendégéjszakaszám tekintetében pedig meg is előzték Igalt. Bár azt meg kell említeni, hogy a járványhelyzet miatt nagyon viharvertnek számító 2020-as esztendőben azért a külföldi éjszakaszámok mindenhol alacsonyak voltak.

A lista további helyein a szintén nagyon jó termál- és gyógyfürdőkkel rendelkező Nagyatád és Barcs található, a sort pedig a Balaton déli partjának közelében fekvő Marcali zárja. Lényeges hangsúlyozni, hogy a lentiek nem az egyes fürdők népszerűségét, hanem a települések vendégforgalmát mutatják, azon belül is csak a kereskedelmi szálláshelyekét.

Igal termálfürdő gyógymedence

Legnépszerűbb somogyi termálfürdős települések a teljes vendégforgalom alapján – 2020 (kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma)

1. Kaposvár 22.380
2. Igal 12.175
3. Csokonyavisonta 11.398
4. Nagyatád 5928
5. Barcs 2168
6. Csurgó 1004
7. Marcali 608

Legnépszerűbb somogyi termálfürdős települések a belföldi vendégforgalom alapján – 2020 (kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma)

1. Kaposvár 20.111
2. Igal 11.461
3. Csokonyavisonta 9929
4. Nagyatád 5398
5. Barcs 1662
6. Csurgó 784
7. Marcali 537

Legnépszerűbb somogyi termálfürdős települések a külföldi vendégforgalom alapján – 2020 (kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma)

1. Kaposvár 2269
2. Csokonyavisonta 1469
3. Igal 714
4. Nagyatád 530
5. Barcs 506
6. Csurgó 220
7. Marcali 71

Forrás: Termál Online gyűjtés a KSH adatai alapján