• Hajdúszoboszlóhoz kötődött tavaly a megye vendégéjszakaszámának közel kétharmada.

  • Második helyen Debrecen, harmadikon Hajdúnánás áll.

Az országos és a Somogy megyei adatok után megnéztük, hogy mi volt a helyzet tavaly Hajdú-Bihar megyében, a termálfürdős települések terén. Nyilván a koronavírus járvány ennek a megyének a turizmusát is igen jelentősen megviselte.

Jól mutatja ezt, hogy a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint Hajdú-Biharban a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma 2020-ban 737.759 volt. Ez a vendégéjszakaszám 2019-ben még 1.541.427-et tett ki, azaz a tavalyi esztendőben 52 százalékos csökkenést voltak kénytelenek elkönyvelni.

A KSH megyei adatsorából kigyűjtöttük a termálfürdővel rendelkező települések vendégforgalmi adatait. Itt fontos megemlíteni, hogy a KSH a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák számáról közöl adatokat, a magánszálláshelyekről nem. Márpedig a kisebb szálláshelyek nélküli adatok azért nem mutatnak 100 százalékos képet, pláne a kisebb üdülőhelyek esetében. Utóbbiaknál egy-egy nagyobb hotel megléte is jelentősen befolyásolhatja az adatokat, jó példa erre Nyíradony. Ugyanakkor nagyságrendileg azért látszik a települések vendégvonzó ereje.

Az adatok alapján az első helyezett nem meglepő, hiszen a – Budapesten kívüli – termálfürdős települések sorában országos szinten is első helyen áll Hajdúszoboszló. Még a tavalyi viharvert évben is közel félmillió vendégéjszakát produkált az üdülőváros. Hajdúszoboszló megyén belüli dominanciáját jól mutatja, hogy a Hajdú-Biharban eltöltött vendégéjszakák számának majdnem kétharmada a patinás üdülőhelyhez kötődik.

Második helyen a megyeszékhely, Debrecen nevét láthatjuk. Ebben szerepet játszhatott, hogy tavaly nyáron átadták a felújított Aquaticum Strandfürdőt, ami az ország egyik legmodernebb strandjának számít.

A két éllovashoz képest jelentősen kisebb éjszakaszámmal következik a többi település. A harmadik helyen áll a kitűnő gyógyfürdőjéről ismert Hajdúnánás, majd Nyíradony következik – utóbbi egy fürdőrészleggel rendelkező szálloda révén.

Hungarospa mediterrán tengerpart medenceA teljes listát itt tudják megnézni:

Legnépszerűbb Hajdú-Bihar megyei termálfürdős települések a teljes vendégforgalom* alapján – 2020 (kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma)

1. Hajdúszoboszló 468.875
2. Debrecen 196.597
3. Hajdúnánás 15.093
4. Nyíradony 15.026
5. Püspökladány 8134
6. Balmazújváros 7147
7. Berettyóújfalu 6820
8. Kaba 2881
9. Hajdúböszörmény 1998
10. Földes 1034
11. Tiszacsege 885
12. Hajdúdorog 283

*Belföldi és külföldi vendégéjszakák együtt.

Forrás: Termál Online gyűjtés a KSH adatai alapján