• Két település magasan kiemelkedik a megye fürdőhelyei közül a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma alapján.

  • Bük és Sárvár adta tavaly a teljes Vas megyei éjszakaszámnak a 67 százalékát.

  • A járványhelyzet miatt ebben a megyében is jelentősen csökkent a vendégforgalom.

Az országos, a Somogy megyei és a Hajdú-Bihar megyei statisztikák után megnéztük, hogy Vas megyében miként alakultak 2020-ban a vendégforgalmi adatok a termálfürdős településeken. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közlése szerint a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma 785 111-et  tett ki. Ez a szám 2019-ben még 1,65 millió volt, azaz a koronavírus-járvány miatt a megye 53 százalékos csökkenést volt kénytelen elkönyvelni ezen a téren.

Vas megye nagyon gazdag termálfürdőkben és két olyan településsel is rendelkeznek, amelyek ebből a szempontból országos szinten is a legjelentősebbek közé tartoznak. Bükről és Sárvárról van szó, mindkét város ott van Magyarország tíz legnépszerűbb termálfürdős üdülőhelye között, ráadásul már évtizedek óta.

A járvány minden, a turizmusból élő települést érzékenyen érintett, de Bük és Sárvár – valamint úgy általában a Vas megyei fürdők – számára külön csapást jelentett a külföldi turisták elmaradása, hiszen itt hagyományosan erős az osztrák, német és cseh beutazóforgalom. Abban ugyanakkor nem hozott változást a tavalyi esztendő, hogy a megye fürdős településeinek a sorából Bük és Sárvár magasan kiemelkedik. A két város együtt a megye éves vendégéjszakaszámának a 67 százalékát adta.

Bükfürdő gyógyfürdő

2020-ban Bük érte el Vas megye legmagasabb vendégéjszakaszámát, 282 ezret. Sárvár sem maradt le sokkal a maga 246 ezer éjszakájával. A két „nagy öreget” Szombathely, majd Szentgotthárd, Körmend, Celldömölk, majd Borgáta követi a listán.

Fontos megemlíteni, hogy a KSH a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák számáról közöl adatokat, a magánszálláshelyek által produkált éjszakaszámok nem szerepelnek a statisztikájukban. Ezen felül azokról a településekről sem publikálnak adatot, ahol például csak egyetlen kereskedelmi szálláshely található. Így például a remek kis termálfürdővel rendelkező Mesteriről sem közöltek éjszakaszámot.

Sárvár termálfürdő medencecsarnok

Legnépszerűbb Vas megyei termálfürdős települések a teljes vendégforgalom* alapján – 2020 (kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma)

1. Bük (Bükfürdő) 282.650
2. Sárvár 246.470
3. Szombathely 62.042
4. Szentgotthárd 47.947
5. Körmend 31.378
6. Celldömölk 22.631
7. Borgáta 4640
8. Vasvár 343

*Belföldi és külföldi vendégéjszakák együtt.

Forrás: Termál Online gyűjtés a KSH adatai alapján