• Március közepéig minden marad változatlan, azaz a fürdők zárva maradnak.

  • A fürdőgyógyászatok kivételt jelentenek, de a gyógykezelések nem érhetők el mindenhol.

Január végén jelentették be, hogy a koronavírus-járvány miatti korlátozások március 1-ig tartanak. Ahogy pedig az sejthető volt, a mai Kormányinfón bejelentették a korlátozó intézkedések meghosszabbítását. Most azonban ez nem egy hónapra, hanem egyelőre csak a március 15-ig terjedő időszakra szól. (Frissítés: a Magyar Közlönyben március 16. szerepel).

Mit jelent ez a turizmus, a fürdők számára? Azt, hogy a következő két hétben még biztosan minden változatlan marad. Azaz a közfürdőkben alapesetben nem tartózkodhatnak vendégek. Ez alól továbbra is két kivétel van: a fürdőgyógyászati kezelések többsége továbbra is végezhető, valamint a sportolók a nyitva tartó uszodákban edzhetnek.

A kezeléseknél természetesen ügyelni kell a távolságtartásra, a higiéniai szabályok betartására, illetve fontos tudni, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ döntése értelmében a gyógyvizes medencefürdőzésre (Hévízen a Tófürdőben való fürdőzésre) nincs mód. A szálláshelyek nem fogadhatnak turistákat, viszont az üzleti, vagy oktatási célból utazók továbbra is megszállhatnak a nyitva tartó szállásokon.

A napokban volt egy olyan bejelentés, amit sokan félreértettek, részben talán egyes hírportálok hatásvadász címadása miatt is. Ez arról szólt, hogy a Budapest Gyógyfürdői Zrt. négy fürdőjében március 16-tól újraindulnak a gyógyászati kezelések. Ez ugyanakkor nem azt jelenti, hogy nyitnak a gyógyfürdők és azt meg végképp nem jelenti, hogy mindenhol nyitnának a fürdőgyógyászatok.

A gyógyfürdők eddig is nyújthattak fürdőgyógyászati kezeléseket, amit Bükfürdőtől Hajdúszoboszlóig számos helyen biztosítottak is. A legtöbb gyógyfürdő azonban szólóban nem nyitotta meg a gyógyászati részlegét, mert egész egyszerűen üzletileg nem éri meg. Mostanáig a Budapest Gyógyfürdői Zrt.-nél is így gondolkodtak, azonban a közelmúltban mégis úgy döntöttek, hogy legalább a gyógykezeléseket elérhetővé teszik. Nyilván nem függetlenül attól, hogy a gyógyfürdők munkatársai is megkaphatták első körben a védőoltást.

medence fürdőBudapesten egyébként a Széchenyi, a Lukács, a Paskál és a Pesterzsébeti fürdőkben fognak majd elindulni a gyógykezelések március 16-án. Ezzel párhuzamosan pedig a Csillaghegyi, a Paskál és a Pesterzsébeti fürdőkben az úszómedencét is megnyitják, de a hatályos szabályozás értelmében azt csak a sportolók használhatják.