• A télen már biztosan nem indulhatnak újra a fürdők és nem fogadhatnak turistákat a szállodák.

  • Március elsejéig érvényben maradnak a jelenlegi korlátozások.

A mai Kormányinfón bejelentették, hogy a koronavírus-járvány miatt november elején bevezetett korlátozásokat ismét meghosszabbítják. Korábban felmerült, hogy ezt hét héttel toldják meg, azaz február közepéig tartott volna, ma viszont azt közölték, hogy az operatív törzs jelentése alapján a kormány márciusig hosszabbítja meg a tavaly ősz óta érvényben lévő intézkedéseket.

Legközelebb február második felében értékeli a kormány a járványhelyzetet. Akkor elvileg dönthetnek lazításról, de csak abban az esetben lesz erre mód, ha a fertőzöttek száma jelentősen csökken, vagy már elegendő vakcina áll rendelkezésre a tömeges oltások megkezdéséhez.

A fentiek azt jelentik, hogy a turizmust, így többek között a fürdőket, szállodákat érintő korlátozások is érvényben maradnak. Magyarán a fürdőkben vendégek nem tartózkodhatnak, ami alól csak két kivétel van. Egyrészt a sportolók a nyitva tartó uszodákban folytathatják az úszóedzéseiket. Másrészt a gyógyfürdőknek lehetőségük van a gyógyászati kezelések biztosítására. A kezelések során a megfelelő higiéniára, távolságtartásra ügyelni kell és a korábban megszokott kezelések közül a gyógyvizes medencefürdő (Hévízen a tóban való fürdőzés) nem vehető igénybe. A szálláshelyek turistákat nem fogadhatnak, a kivételt az üzleti és az oktatási célból érkező utazók jelentik.

Némelyik országban lehetővé teszik, hogy a gyógyfürdők szabadtéri medencéi üzemelhessenek. Szerintünk ennek az engedélyezését nálunk is érdemes lenne megfontolnia a Nemzeti Népegészségügyi Központnak. Pláne abban az esetben, ha március után sem lehet majd lazítani a mostani szabályokon…

Akinek nagyon hiányzik a gyógyvizek hatása, jelenleg jobb híján azt teheti, hogy az igénybe vehető gyógyászati kezelések közül megpróbál olyanra bejutni, amit gyógyvízben végeznek. Erről itt írtunk. Persze azt tudni kell, hogy csak a gyógyfürdők egy része üzemelteti a gyógyászati részlegét, erről pedig itt talál információkat. Jó hír az is, hogy Budapesten két ivókút már újra üzemel, ezeken a helyeken belsőleges fogyasztásra tudnak gyógyvizet vásárolni.

Barack Tiszakécske termálmedence