• A fővárosi ivókutak közül kettőt újra megnyitnak ezen a héten.

  • A kutak vize belsőleg számos egészségügyi probléma esetén alkalmazható.

A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. közlése szerint a héten két ivókútjukat ismét megnyitják. A Rudas Gyógyfürdőnél található ivókút keddenként és csütörtökönként, 10 és 14 óra között tart nyitva. A Lukács Gyógyfürdő ivókútja pedig szerdán és pénteken 11 és 18 óra között lesz nyitva. Az ivókutaknál az elvitelre vásárolható gyógyvíz mellett kozmetikai termékeket, szappanokat és ajándékutalványokat is lehet venni. A Széchenyi Gyógyfürdő ivókútja egyelőre nem nyit ki.

A Lukács Gyógyfürdő ivócsarnokában elérhető víz nátriumot is tartalmazó kalcium-magnézium-hidrogénkarbonátos és szulfátos-kloridos hévíz, amelynek fluoridion-tartalma is jelentős. Ennek a fogyasztását gyomor- és bélrendszeri panaszoknál, gyomorsavtúltengésnél, vesemedence gyulladásnál, vesekőképződés megelőzéseként, továbbá az epehólyag és az epeutak hurutos megbetegedésénél ajánlják.

A Rudas ivócsarnoka az Erzsébet híd budai hídfőjének lábánál található. Itt háromféle gyógyforrás vize érhető el. A hajdanában a fürdő fő vonzerejét jelentő Juventus forrás vizét gyomorhurut, vesekövesség, a húgyutak és a vesemedence hurutos panaszai, változókori problémák és érelmeszesedés esetén ajánlják.

Az Attila forrás gyógyvize belsőleg gyomorfekély, gyomorhurut, idült légzőszervi gyulladások, valamint a csontrendszer mészhiányos állapotainak kezelése során javasolják. A harmadik kút a Hungária nevet viseli, ennek a vizét savtúltengés, gyomorhurut, a vesemedence betegségei esetén érdemes fogyasztani.

Lukács ivókút ivócsarnokA nyitás természetesen csak az ivókutakra vonatkozik, a hatályos szabályozás értelmében a fürdőket még nem lehet megnyitni.