• Az egyik szomszédos országban a fürdők szabadtéri medencéit lehet használni.

  • Talán nálunk is megérné megfontolni a kültéri gyógymedencék működésének engedélyezését.

Néhány fürdőző, a távolságokat bőven betartva pihen a gőzölgő gyógyvizes medencében. Ezt a fotót ma posztolta a Facebookon a Hegyközszentmiklósi Gyógyfürdő. Igen, ez a fürdő nem Magyarország területén található, de nincs messze. Debrecentől 55 kilométerre, a létavértesi határátkelőtől mindössze 18 kilométerre fekszik, a határ román oldalán.

Romániában a fedett fürdők, fedett uszodák – a magyar szabályozáshoz hasonlóan – nem üzemelhetnek. Ugyanakkor náluk a nyitott, szabadtéri medencék továbbra is használhatók. Ennek révén üzemelhet jelenleg is a Hegyközszentmiklóson található fürdő. Normál esetben a télen működő egy szem medencéjüket befedik, oldalfalakat is kap. A mostani szabályokhoz úgy igazodtak, hogy kiszedték az oldalfalakat, így nincs zárt medenceterük és működhet a gyógyfürdő.

Lehet, hogy nem lenne hülyeség egy hasonló engedményt tenni Magyarországon is. Nyilván a higiéniai és a távolságtartási szabályok betartásával, esetleg létszámkorláttal, legalább a gyógyvizes medencék esetében. Ha a gyógyászati részlegek üzemelhetnek, akkor már ez sem jelentene különösebb extra kockázatot a vírus terjedése szempontjából. Egy zárt légterű fürdőgyógyászat felkeresésénél biztosan nem nagyobb rizikó az, ha például lehetne egyet úszni a Hévízi-tóban…

Sokan panaszkodnak arra, hogy a mozgásszervi panaszaik a fürdők kötelező zárvatartása óta felerősödtek. Hiába működik most is néhány gyógyfürdő gyógyászati részlege. Egyrészt országszerte azért nem tartanak sok helyen nyitva, másrészt a medencefürdőhöz leginkább hasonló gyógyvizes kádfürdőnél erősen limitált a tartózkodási idő.

Ez ilyen engedmény esetén sem kellene tömeges fürdőnyitásra számítani, de ha már néhány, szabadtéri medencével rendelkező fürdő, vagy éppen a Hévízi Tófürdő részben megnyithatna, akkor bővülnének egy kicsit a mozgásszervi betegségben szenvedők lehetőségei. S nem mellesleg, némi bevételhez jutnának a gyógyfürdők.

Tavaly tavasszal, a járvány első hulláma után már volt egy részben hasonló szabály, akkortájt eleinte csak a szabadtéri medencék üzemelhettek. Viszont a gyógymedencék pont tiltólistán voltak. Aztán kiderült, hogy bizonyos szabályok mellett mégis csak kinyithatták egyes fürdőkben a gyógyvizes medencéket, de mire ezek a szabályokat kibogozták a fürdők, már elkezdődött a nyár.

Zalakaros gyógykert gyógymedenceSzóval különösebb illúzióink nincsenek azzal kapcsolatban, hogy lesz-e ilyen engedmény a következő hetekben. Ettől függetlenül a döntéshozóknak talán érdemes lenne megfontolni a romániai gyakorlat bevezetését.