• Nőgyógyászati betegségek és mozgásszervi panaszok esetén rendkívül hatékony a jódos-sós gyógyvíz.

  • Több mint tíz év után nyithat újra a gyógyfürdő.

A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. honlapján található dokumentumok szerint néhány napja kiírták a Pesterzsébeti Jódos-Sós Gyógyfürdő és Strandfürdő rekonstrukciójára és bővítésére vonatkozó közbeszerzést. A korábban közel 2 milliárd forint értékűre becsült beruházás lebonyolítására november végéig lehet pályázni.

A tervek szerint az építkezés a jövő év elején kezdődhet el, a befejezés céldátuma pedig 2019 júniusa. Ez azt jelentené, hogy a fürdő 14 évnyi szünet után nyithatja meg újra a kapuit.

Pesterzsébeti StrandfürdőEzen a területen már az 1920-as években működött egy kiépített dunai strandfürdő. Szerették volna továbbfejleszteni a fürdőt, ezért az 1930-as évek elején kutat fúrtak a vízellátás biztosításához, s ekkor – tulajdonképpen véletlenül – bukkantak rá az igen ritka gyógyvízre. A víznek egyaránt magas a jód, a bróm és a konyhasó tartalma. Ezeknek a vizeknek különösen a mozgásszervi és a nőgyógyászati betegségek esetén kiemelkedő a gyógyhatása.

Pesterzsébet strandfürdő régenApró érdekesség, hogy a jódos-sós vizet adó kút nem termálkút, hiszen hideg, 15 Celsius-fokos vizet ad. Viszont ezzel párhuzamosan egy 42 Celsius-fokos termálkút is található ezen a területen.

Ami a fürdő jelenlegi állapotát illeti, a kihasználatlan épületek az elmúlt több mint tíz évben gyakorlatilag teljesen tönkrementek. A felújítás során azonban megtartják az kupolás áltörökfürdővel is rendelkező, helyi védettség alatt álló főépületet. Továbbá a hajdanában nagy népszerűségnek örvendő szabadtéri hullámfürdőt.

A felújított Jódos-Sós Gyógyfürdő alapvetően négy egységre fog tagolódni: téli-nyári élményfürdő, téli-nyári terápiás fürdő, szaunavilág és szezonálisan üzemelő strandfürdő.

A szabadtéri strandfürdő részen a felújított hullámmedence mellett egy élménymedence, valamint egy gyermekmedence kerül kialakításra. A fedett fürdőben összesen kilenc medence lesz, de építenek két – egy hideg és egy meleg vizes – Kneipp-taposómedencét is.

Pesterzsébet jódos sós fürdő tervA fedett fürdőben 2-2 jódos-sós vizű és termálvizes medence várja majd a vendégeket. Ezen felül gyermekmedence, élménymedence és kiúszós medence is kialakításra kerül. A terápiás részlegen súlyfürdő, kádfürdő, szénsavas kádfürdő, iszapkezelő, masszázshelyiség (például svédmasszázshoz) kap majd helyet.

A megújuló fürdő télen egyszerre legfeljebb 420, nyáron több mint 2000 vendéget tud majd fogadni. A várható nagy vendégforgalom miatt parkolóhelyeket is építenek a fürdőfejlesztéssel párhuzamosan.