A Széchenyi Gyógyfürdőnek tavaly annyi vendége volt, mint a Dagálynak, a Lukácsnak és a Gellértnek összesen. A 12 fürdőből 5 tudta növelni a vendégforgalmát.

Mutatjuk, hogy miként alakult a fővárosi fürdők forgalma az elmúlt évben. Az összeállításban a Budapest Gyógyfürdői- és Hévizei Zrt. által üzemeltetett létesítmények szerepelnek – ebből a körből tavaly kikerült a Csepeli Strandfürdő. A táblázat után pedig magyarázzuk is az eredményeket.

Széchenyi Gyógyfürdő

Széchenyi Gyógyfürdő

A fővárosi fürdők vendégforgalmának alakulása (ezer fő)

20132012
1.Széchenyi Gyógyfürdő12211235
2.Dagály Strandfürdő444424
3.Lukács Gyógyfürdő444366
4.Gellért Gyógyfürdő430442
5.Rudas Gyógyfürdő223203
6.Palatinus Strandfürdő154196
7.Csillaghegyi Strandfürdő7175
8.Római Strandfürdő6873
9.Király Fürdő6253
10.Dandár Fürdő5852
11.Paskál Strandfürdő5256
12.Pünkösdfürdői Strand 4049

Forrás: Budapest Gyógyfürdői- és Hévizei Zrt.

  • Ahogy az adatokból is látszik, toronymagasan a Széchenyi Gyógyfürdő vezeti a látogatottsági toplistát. A fürdőt tavaly 1,2 milliónyian keresték fel, ami nagyságrendileg megegyezik a korábbi évi adattal.
  • A 12-ből tavaly 5 fürdő tudta jelentősebb mértékben növelni a vendégforgalmát. Ezek a Dagály, Lukács, Rudas, Király és Dandár fürdők voltak.
  • A Lukács Gyógyfürdő és a Rudas esetében a felújítás utáni megnövekedett érdeklődésnek köszönhető a látogatói kör bővülése. Ezen belül a Lukács Fürdő esetében vonzónak bizonyult a szauna világ megnyitása. Szintén a Lukácsot érintő újdonság, hogy egyre több külföldi vendég keresi fel a létesítményt, ami szintén hozzájárult a látogatószám növekedéséhez.
  • A Király Fürdő növekvő látogatószáma a nyugdíjasoknak köszönhető, akik számára kedvezményes (1300 forintos) napijegyet biztosítanak.
  • A Dandár Fürdő forgalmát a IX. kerületi vendégek pörgetik, a kedveltségéhez hozzájárult a belépők – budapesti viszonylatban – alacsony ára, valamint a meghosszabbított nyitvatartási idő is.
  • Vannak aztán olyan fürdők is, ahol csökkent a forgalom. A Gellért Gyógyfürdő idén a negyedik lett, pedig 2012-ben még a második leglátogatottabb volt a Széchenyi Gyógyfürdő mögött. A visszaesésben a fürdőhöz kapcsolódó szálloda alacsonyabb vendégforgalma játszik szerepet.
  • A Palatinusnak a tavaly nyár elejei árvíz tett be, a kényszerű üzemszünet miatt háromheti forgalma esett ki a fürdőnek.
  • Összességében a forgalomnak közel a 75 százalékát a gyógyfürdők hozták. Az öt strandfürdő és a két strandjellegű uszoda a negyedét adta a vendégeknek. Utóbbiak látogatószáma nagyon erősen függ az időjárástól, miközben a fedett gyógyfürdők állandó látogatóforgalmat produkálnak. A gyógyfürdők forgalmát erősíti az is, hogy a külföldiek is elsősorban ezeket keresik. A strandokat pedig inkább a hazai vendégek, akik árérzékenyebbek is, mint a turisták.