• Sokan vannak, akik kifejezetten a forró termálvízzel töltött medencéket keresik, adunk nekik néhány tippet.

  • Azt azért meg kell említeni, hogy 40 Celsius-fok körüli vízben való fürdőzés egyes esetekben ellenjavallt lehet.

A termálfürdőkben látszik, hogy mennyire eltérőek az emberek igényei. Néhányan már attól rosszul vannak, ha ránéznek egy 37-38 Celsius-fokos vízzel töltött medencére és igazából a 36 Celsius-fokosat is túl melegnek tartják. Mások meg az utóbbiban egyenesen fáznak és azokat a fürdőket keresik, ahol 40 Celsius-fok körül vízzel töltött medencét is találni.

A hazai termálvizes, gyógyvizes fürdők nagy részében általában 34-38 Celsius-fokos hőmérsékletű medencékből áll a választék. Azonban akadnak olyan fürdők is, ahol a 40 Celsius-fok körüli vízhőmérsékletű medencéket keresők is megtalálhatják a számításukat. Ebben a cikkben néhány ilyen tippet adunk.

A forró vizes fürdőzést keresőknek érdemes ellátogatniuk a Nagyatádi Gyógyfürdőbe. Itt minden egyes medencét minősített gyógyvízzel töltenek és a fedett részlegben egy 42 Celsius-fokos vizű medencét is találni. Budapesten szintén akad hasonló hőfokú medence, méghozzá a Rudas Gyógyfürdőben.

Nagyatád 42 Celsius-fokos gyógymedence

40 Celsius-fokos vízzel töltött gyógymedence várja a fürdőzőket a Barcsi Gyógyfürdőben, a Békési Gyógyfürdőben, a gyomaendrődi Liget Gyógyfürdőben, valamint Budapesten a Lukács Gyógyfürdőben.

Esetleg még azokat a fürdőket is érdemes számításba venni, ahol 40, vagy közel 40 Celsius-fokos vizű medencét is üzemeltetnek, ezt úgy adják meg, hogy 38-39-40 Celsius-fokos az egyes medencék vize. Ilyen jó meleg gyógyvízzel töltött medencét találhatunk a buzsáki Csiszta Fürdőben, a hajdúböszörményi Bocskai Gyógyfürdőben, a mezőkövesdi Zsóry Gyógyfürdőben, Szegeden a Napfényfürdő Aquapolisban, valamint Budapesten a Pesterzsébeti fürdőben. De a csurgói fürdő is még szóba jöhet, ahol nemrég emelték 39 Celsius-fokosra az egyik kinti gyógyvizes medencéjük hőmérsékletét.

Bocskai Gyógyfürdő Hajdúböszörmény

40 Celsius-fok körüli vízzel töltött gyógymedence: mikor kell óvatosnak lenni?

Azért megfontoltan ajánlott használni az ennyire meleg hőfokú medencéket. Sokan azért kedvelik ezeket a medencéket, mert a forró víznek egyes mozgásszervi problémák esetén erőteljesebb fájdalomcsillapító hatása lehet. Ugyanakkor fontos észben tartani, hogy ezek a forró vizes medencék bizonyos körülmények között aktívvá tehetik a gyulladásos betegségeket.

Ezenkívül a meleg vízben hosszabb ideig tartózkodva a vérnyomás jelentősen leeshet, és ez extrém esetekben ájulást is okozhat. Általánosságban elmondható, hogy a krónikus betegségben szenvedőknek, de különösen a szív- és érrendszeri betegeknek általában nem javasolt a forró vizű medencék használatára.

Az említett okok miatt különösen fontos az ajánlott fürdési idő betartása, ez általában egyhuzamban 20 perc. Amennyiben valaki kétségekkel küzd, hogy neki megfelelő-e ez a vízhőmérséklet, akkor inkább ne kockáztasson és válassza a 35 Celsius-fok körüli vizű, a szervezetet kevésbé megterhelő medencéket.