• Október elején kezdetét vette a hévízi vízitúra szezon.

  • Jövő év március közepéig van arra lehetőség, hogy vezetett túrákon bejárjuk a termálvizes patakot.

A Hévízi-tó feleslegessé vált vize egy zsilipen keresztül a Hévízi-lefolyóba kerül. A holtszezonban minden évben lehetőség van ezt a csatornát bejárni egészen Fenékpusztáig.

Ez a terület a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkhoz tartozik, ezért szigorú szabályokat kell betartani. Eleve csak az év egy adott részében engedélyezik a kajakozást, kenuzást a patakon. A korábbi esztendőkben október végén, november elején kezdődhetett el ez az időszak, azonban idén már október 6. óta lehetőség van erre. A túraidény 2024. március 17-ig fog tartani.

Azt fontos tudni, hogy nem lehet csak úgy nekiindulni a távnak. Szakképzett túravezetők csoportjaihoz lehet csatlakozni, akik a zsiliptől indulva végigkísérnek mindenkit a távon. Kényelmes tempóban 2,5-3 óra alatt bejárható az útvonal. A víz sodrása enyhe, így 5-6 éves kortól kezdődően az idősebbekig bezárólag gyakorlatilag bárki bevállalhatja ezt a túrát.

A csoportok délelőtt indulnak, hogy sötétedésig mindenképpen végigérjenek a távon. A szervezők szombatra, vasárnapra, illetve egyes esetekben a hétköznapokra eső munkaszüneti napokra hirdetik meg előre a szervezett túrákat. Viszont igény esetén más napokon is lehetőség van csoporttal végigjárni az útvonalat.

Hévízi-lefolyó, csatorna

A szervezők biztosítják a kajakokat, kenukat és a szakképzett túravezetést, továbbá a transzfert. Utóbbira két megoldást szoktak alkalmazni. Az egyik, hogy a túra végén Fenékpusztáról visszaszállítják a résztvevőket Hévízre. A másik verzió, hogy a start előtt egy-egy fő lemegy az autójával Fenékpusztára, majd őket kisbusszal visszaviszik Hévízre.

Lejjebb görgetve találhatnak néhány linket a túravezetőkhöz. A részvételi díj mindig két tételből áll össze. Az egyik a szervezőnek fizetendő díj, a másik a nemzeti parkba szóló úgynevezett vízitúra igazolás, aminek az ára fejenként 1000 forint.

Idén szervezőtől függően a túradíjak 8400 és 13.900 forint között szóródnak. Ehhez jön hozzá a nemzeti parknak fizetendő 1000 forint. Mindez tehát együtt 9400 és 14.900 forintba kerül egy főre. Nyilván ez a Hévízre való eljutást, onnan hazajutást, illetve az esetleges szállásdíjat nem tartalmazza.

Euro Vízitúra
Fodor Vízitúrák
Indián Vízitúra
Kajaksziget
Vidra Vízitúra
Vizitura.hu