• Nagy múltra tekinthet vissza a Pesterzsébeti Gyógyfürdő, ami egész évben jó választás lehet.

  • A néhány évvel ezelőtti felújítás révén gyakorlatilag egy új fürdő jött létre.

Érdekességek és tudnivalók a Pesterzsébeti fürdőről

1. A jelenlegi fürdő helyén az 1920-as évektől kezdődően egy folyóparti strand üzemelt. A strandfürdő bérlője az 1930-as években egy úszómedencével szerette volna bővíteni a kínálatot, ezért egy artézi kutat fúratott. Azonban nagy meglepetésre a kút magas jód-, só- és brómtartalmú vizet adott.

2. A Pesterzsébeten talált különleges víz híre eljutott a korszak sztárgeológusához, Pávai Vajna Ferenchez, s állítólag ő beszélte rá a strand üzemeltetőjét arra, hogy ne hagyja veszni az értékes vizet. Ez nem lett volna példa nélküli, ugyanis akkortájt Budapest környékén több, sós vizű kutat is inkább lefojtottak.

3. 1936-ban adták át a fedett fürdőt és ekkortól kezdve már Jódos-Sós Gyógyfürdőként népszerűsítették a szolgáltatásaikat. Főleg reumatikus és nőgyógyászati problémák esetén ajánlották az itteni fürdőkúrákat. Az első fürdőépület hamar elavulttá vált, ráadásul a világháború idején is megsérült. 1956-ban felújítva, kibővítve nyitották meg újra.

Pesterzsébet strandfürdő régen

4. Az 1970-es években több ütemben bővítették a strandfürdői részt. Ez számított a fürdő fénykorának, 1979-ben már évi 200 ezer vendégük volt. A fejlesztések azonban elmaradoztak, így a 2000-es évek elejére már tarthatatlanná vált a fürdő működtetése. A strandot 2001-ben, a fedett fürdőt 2005-ben zárták be.

Pesterzsébeti Strandfürdő

5. A 2010-es években nyílt lehetőség a pesterzsébeti létesítmény átfogó felújítására, aminek révén tulajdonképpen egy új, színvonalas fürdő jött létre. Próbaüzemben 2018 végén, teljeskörűen 2019 nyarán adták át a Pesterzsébeti Gyógyfürdőt.

Jódos Sós fürdő Pesterzsébet

6. A nagy kuriózumnak számító jódos-sós gyógyvíz jelenleg sajnos műszaki hiba miatt nem elérhető. Szerencsére a fürdő egy másik gyógyvízzel is rendelkezik. A Szent Erzsébet gyógyvíz kalcium-magnézium-nátrium-klorid-szulfát-hidrogénkarbonátos összetételű és fluorid, szulfid, kálium, valamint metakovasav tartalommal rendelkezik. A víz elsősorban az ízületi bántalmakban szenvedőknek ajánlható.

7. A termálfürdő egész évben elérhető szolgáltatásai közé tartozik a fedett élménymedence, három gyógyvizes medence, gyermekmedence, súlyfürdő medence, szabadtéri úszómedence és ülőmedence. Ez a strandidényben szabadtéri hullámmedencével és gyermekmedencével is kiegészül.

Pesterzsébeti sós jódos strandfürdő

8. A fürdő szaunavilágában finn szauna, gőzkabin, infra-sókabin, kültéri finn szauna, hideg vizes és meleg vizes merülőmedence áll a vendégek rendelkezésére. Mindezeken túl fürdőgyógyászati kezelések is elérhetők.

Szubjektív vélemény a Pesterzsébeti Gyógyfürdőről

A fürdőfejlesztés révén lényegében egy vadonatúj, színvonalas létesítmény jött létre. A célcsoportját inkább a helyi lakosok jelentik, így a belépők ára is megfizethető. Negatívumként talán az említhető, hogy évek óta nem vehető igénybe a jódos-sós gyógyvíz.

A fürdő belépőjegyeinek árait itt találja.

A fürdő nyitvatartásáról itt tájékozódhat.
Elérhetőség
1203 Budapest, Vízisport utca 2.
Telefon: +36-1-250-0213

A fürdő weboldalát itt találja.

Hol van a Pesterzsébeti Gyógyfürdő? A lenti térképen megnézheti, hogy merrefelé található: