• Több mint hárommilliárd forintba került a pesterzsébeti fürdő felújítása.

  • A Jódos-Sós Gyógyfürdőben összesen 13 medence várja a vendégeket.

Egyszer már beharangoztuk a pesterzsébeti Jódos-Sós Gyógyfürdő megnyitását, hiszen 2018. december 17-én próbaüzemben megnyitották a felújított fedett fürdőrészt. Mától pedig a teljes fürdőkomplexumot birtokba vehetik a vendégek.

Tarlós István főpolgármester az átadási ünnepségen elmondta, hogy 3,4 milliárd forintból újították fel Budapest egyetlen jódos-sós vizű gyógyfürdőjét. A Soroksári-Duna bal partján álló pesterzsébeti fürdőt veszteséges működése miatt évekkel ezelőtt be kellett zárni: a strandi rész 2001, a gyógyfürdő 2005 óta nem fogadott vendégeket.

A felújítási munkálatok 2018 elején kezdődtek el és mostanra egy 13 medencés, egész évben üzemelő gyógy- és élményfürdőt alakítottak ki. Modernizálták a helyi védelem alatt álló kupolás „áltörökfürdőt” és egy 4300 négyzetméteres új épülettel is bővült a létesítmény.

A fedett térben 10 medence – jódos-sós vizű termálmedence, termálmedencék, gyerekmedence, kiúszós élménymedence, a terápiás részlegen súly- és kádfürdők, merülőmedencék és Kneipp-medence – várja a látogatókat, míg a kinti részlegen – a felújított hullámmedence mellett – helyett kapott egy gyerek- és egy úszómedence is. A szaunavilág a teljes megnyitás után külön zónaként üzemel majd.

Pesterzsébeti sós jódos termálfürdőA termálfürdő területén egy 120 parkolóhely létesült és a fürdő környezetében is további változások lesznek. Ezekről jelenleg is folynak az egyeztetések a helyi önkormányzattal. A tervek szerint a közelben még 100 parkolóhelyet hoznak létre.

A Jódos-Sós Gyógyfürdő rekonstrukciója a fővárosi önkormányzat fürdőfejlesztési programjának része, aminek eredményeképp már megújult, illetve bővült 2010 óta a Palatinus, a Rudas, a Lukács, a Paskál vagy például a Csillaghegyi strand.

Szőke László, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. (BGYH) vezérigazgatója elmondta, a régi termálfürdő mintegy 800 négyzetméternyi területe 4300 négyzetméter fedett fürdőterülettel egészült ki a rekonstrukció során. Közölte, a fürdő déli, hátsó része még zárva marad, annak fejlesztésén még gondolkodnak. A forgalom függvényében döntik majd el, hogy ezen a területen mi valósuljon meg.

Pesterzsébeti sós jódos strandfürdő

Szőke László szólt arról is, hogy a BGYH jelenlegi menedzsmentje 2010 végén kezdte meg tevékenységét, előtte a cég évente 600 millió – 1 milliárd forint veszteséget termelt hosszú éveken keresztül. Ezzel szemben a cég 2018-as adózás előtti eredménye 4,3 milliárd forint volt, úgy, hogy a működéséhez nem kap sem fővárosi, sem állami támogatást. Az összeget visszaforgatják fejlesztésre – közölte, megjegyezve, a fővárostól kapott egyszeri mintegy 900 millió forintos támogatással sikerült egyenesbe hozni a cég működését, majd 2013-ban tudták elkezdeni a fejlesztéseket.

(MTI)