• Ráadásul ezek közül több helyen is minősített gyógyvízben fürödhetünk.

  • A többségük azonban csak szezonálisan üzemel és általában nincs fedett medencéjük.

Három-négy éve még egész szép kis listát tudtunk írni az 1000 forintos és az alatti teljes árú belépőt kínáló termálfürdőkről. Sőt, akkoriban még 600-700 forintos árakat is lehetett találni. Azóta viszont megváltozott a helyzet, a 900-1000 forintos ársávot már a tóparti strandok is elérték. Márpedig egy termálfürdő esetében azért magasabb üzemeltetési költségekkel kell számolni, elég csak a termálkút karbantartására, a medencéket vízzel ellátó gépészeti berendezésekre gondolni.

Ennek ellenére azért találtunk néhány termálfürdőt, ahol 900, illetve 1000 forintért válthatunk felnőtt belépőt. Azt azért nem szabad elfelejteni, hogy ezek a fürdők nem véletlenül olcsók, viszont ez nem azt jelenti, hogy lepukkantak lennének, – sőt – de azért egyszerűbb kialakítású fürdőre számítsanak, ne élményfürdőre. Az pedig igazán örömteli dolog, hogy a lenti fürdők közül több is minősített gyógyvízzel rendelkezik.

Hajdúdorogi Strandfürdő

Hajdúszoboszlótól mintegy 50 kilométerre találjuk a termálstrandot. Hajdúdorogon az 1970-es években találtak termálvizet, a fürdőt pedig 1983-ban nyitották meg. A feltörő termálvíz gyógyvíz minősítéssel rendelkezik és két évvel ezelőtt a gyógyvizes medencéjüket fel is újították. Idén nem emeltek árat, ami azt jelenti, hogy egy felnőtt belépő 900 forintba, a nyugdíjas és diák jegy pedig 750 forintba kerül.

Hajdúdorog Gyógyfürdő

Fehérgyarmati Strandfürdő

Az ország keleti csücskében, Szabolcs-Szatmár-Beteg megyében találjuk a települést és a strandot. Itt egy úszómedence és egy ikermedence jelenti a választékot és a hajdúdorogihoz hasonlóan szezonális üzemeltetésű fürdőről van szó. A teljes árú belépő 900 forintba, a diák és nyugdíjas jegy 750 forintba kerül.

Fehérgyarmat termálstrand

Vasvári Szentkútfürdő

Vasvár pont az ország másik felén, Vas megyében található, Szombathelytől délkeletre 30 kilométerre. Termálmedence, pancsolómedence és úszómedence áll a fürdőzők rendelkezésére. Az áraik nagyon kedvezőek, pláne a nyugati országrészhez képest. A felnőtt belépő ára kereken 1000 forint, a gyermek- és nyugdíjas belépőjegy 500 forintba kerül.

Vasvár termálfürdő

Tiszaörsi Termálfürdő

Tiszafüredtől délre 14 kilométerre találjuk ezt a termálfürdőt. A fenti termálstrandokkal ellentétben egész évben üzemel, ráadásul mindhárom medencéjüket – különböző hőfokú – gyógyvízzel töltik. A medencék közül az egyik fedett. A felnőtt belépő 1000 forint, a nyugdíjas és diák jegy pedig egyaránt 800 forintba kerül.

Tiszaörsi Termálfürdő

Közel a határhoz

Amennyiben átmerészkednének a határ túloldalára, akkor lehet még kedvező árú fürdőket találni. Az egyik ilyen a Szerbiában, azon belül is a Vajdaság északi részén – azaz közel a határhoz – fekvő Pacsér. Itt a nyári szezonban üzemel a termáltó, egy kis fedett fürdő pedig egész évben működik. Egy teljes árú belépő 300 szerb dinárba, azaz átszámítva 800 forintba kerül.

A másik tippünk a Hegyközszentmiklósi Gyógyfürdő. Ez a fürdő Romániában található, de Bihar megyében, nagyon közel a határhoz, hogy legyen mihez viszonyítani: Debrecentől csak 55 kilométert kell autózni. A fürdőben egy termálmedence található, amit télre lefednek, valamint egy pici gyerekmedencéjük is van. A felnőtt belépő 10 lejbe, a gyerekjegy 5 lejbe, jelenlegi árfolyamon 670 és 335 forintba kerül. Ez még úgy sem drága, hogy a parkolásért is elérnek 10 lejt.

(Pacsérnél és Hegyközszentmiklósnál a forintra átszámított árakat csak tájékoztatásként adtuk meg, amennyiben felkeresnék a fürdőket, akkor vigyenek magukkal helyi fizetőeszközt).