• Túl hűvös a Balaton vize, vagy éppen esik az eső.

  • Ilyenkor sokan keresik fel a tó körüli termálfürdőket.

  • Felvázoljuk a lehetőségeket, illetve meg is nevezzük azt a két fürdőt, ami szerintünk ilyen esetben a legjobb választás lehet.

A balatoni nyaralás mindig rejt magában némi kockázatot, hiszen a három nyári hónap bármelyikében kifoghatunk kánikulát, de akár igazán pocsék időt is. Ezen a téren a korábbi évekre sem nagyon lehet hagyatkozni. Tavaly például kifejezetten hűvös volt a június, idén pedig jó időt hozott, de volt már példa csapadékos augusztusra is, ahogy kánikulaira úgyszintén.

A közvetlen tóparti településeken fedett fürdő csak Siófokon található, azonban a Balatontól néhány kilométerre már akad néhány meleg vizes fürdőhely, ráadásul ezek egész évben látogathatók. Egyébként akár jó idő esetén is érdemes felkeresni egy-egy nap a Balatonhoz közeli termálfürdőket, hiszen változatosabbá tehetik a nyaralást. Rossz időben, vagy olyan esetben, amikor nincs is feltétlenül hűvös, esős idő, de nagyon lehűlt a Balaton, akkor pedig igazán jó ötlet lehet valamelyik közeli termálfürdő felkeresése.

Sajnos ezen a téren azok a balatoni nyaralóvendégek nagy hátrányban vannak, akiknek nincs autójuk, ugyanis egy-két kivételtől eltekintve a tömegközlekedés finoman szólva sem ideális. Autóval viszont azért egész sok lehetőség kínálkozik.

Az akár autó nélkül is jól elérhető fürdők közé tartozik a siófoki Galerius Fürdő. Itt hat medence található, köztük gyermekmedence és kültéri medence is. A fő hátránya talán az, hogy rossz időben sokaknak eszébe fog jutni, hogy felkeressék a Galeriust. Elég ha csak a Siófokon nyaralók döntenek így, már azzal is bőven megtelik a fürdő, magyarán itt könnyen lehet tumultus.

Adja magát úti célként Hévíz is. Főleg a Keszthelyen üdülők számára és már csak azért is, mert a két település között nagyon jó a tömegközlekedési összeköttetés, kora reggeltől késő estig gyakorlatilag folyamatosan indulnak a buszok, a menetidő pedig csak negyed óra. Ugyanakkor azért szakadó esőben szűkebb a Tófürdő kapacitása, illetve kisgyerekes családoknak sem a legideálisabb fürdőhely.

hévíz tófürdő műtét seb hegKeszthely és Hévíz közelében maradva, nem messze innen találjuk a kehidakustányi Kehida Termál is. Itt már igazán széles a medenceválaszték, ülőmedencéktől, az élménymedencéken át a gyermekmedencékig mindenki találhat a kedvére való vizes kikapcsolódási lehetőséget. A viszonylag jelentős szálláskapacitás miatt azonban Kehidakustányban sok vendég van egész nyáron, így megint csak igaz lehet az, amit Siófok kapcsán írtunk, azaz rossz időben hamar megtelhet a fürdő.

Talán kevesebbeknek jut eszébe, ezért is érdemes megfontolni Marcalit, hiszen a Balaton délnyugati medencéjétől mindössze 14 kilométerre fekszik. Ugyanakkor az itteni termálfürdőt inkább akkor érdemes választani, ha hűvösebb az idő, esetleg hidegnek találjuk a Balaton vizét, de nincs eső, mert a Marcali Fürdő fedett kapacitása azért nem túl nagy.

Marcali termálfürdő gyógymedenceFonyódtól légvonalban 5 kilométer a buzsáki Csiszta Fürdő. Azonban aszfaltozott úton mintegy 20 kilométeres kerülőt kell tenni a fürdőhöz. Alapvetően egy klasszikus ülőmedencés termálfürdőről van szó, így kisgyerekes családoknak nem igazán ajánlanánk.

Mindenesetre remélhetőleg a jövőben javulni fog a Csiszta Fürdő megközelíthetősége. A Fonyódról átvezető út aszfaltozásáról ugyan mostanában nem hallani, de épül Fonyód irányából egy bicikliút és ha minden igaz, akkor hamarosan kisvasúttal is megközelíthető lesz a termálfürdő.

Buzsák Csiszta FürdőMindezek mellett a Balaton északi partján nyaralók akár a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő felkeresésén is elgondolkozhatnak, bár ez már egy nagyobb kirándulást jelent, hiszen Sárvár Balatonalmáditól 100 kilométerre, Keszthelytől 72 kilométerre található.

Igazából mi két termálfürdőt ajánlanánk a Balatonnál nyaralóknak: az Igali Gyógyfürdőt és a Zalakarosi Fürdőt. Mindent összevetve talán ez a két fürdő lehet a legjobb választás.

Siófokról indulva Zalakaros – autópályán – egy óra alatt elérhető, Keszthely felől pedig olyan 35 perc a menetidő. A Zalakarosi Fürdő strandi része hatalmas, a medencekínálat széles. Ugyanakkor esős időben sincs probléma, hiszen a fürdő fedett kapacitása is kellően nagy. A szabadtéren és a fedett fürdőben egyaránt találunk egy kifejezetten a gyerekek számára kialakított fürdőegységet.

A másik tippünk Igal. A kisváros Somogy megyében, Szántódtól délre 40 kilométerre találjuk. A fürdőben 13 medence áll a vendégek rendelkezésére, ezen belül akár fedett gyógyvizes- és élménymedencék közül is lehet választani. Mint Gellért Attilától, a fürdő marketing vezetőjétől megtudtuk, idén júniusban közel 25 ezer vendéget fogadtak, ami magasabb a tavalyi év hasonló időszakánál.

Igal gyógyfürdő BalatonRáadásul ezt úgy érték el, hogy a június végén kezdődött extrém meleg nem is volt igazán ideális számukra. A Balaton közelsége nemcsak lehetőség, hanem versenytárs is Igalnak, hiszen ha kellően meleg a tó vize, akkor sok kisgyerekes család inkább a természetes vízpart felé veszi az irányt.

„Igal a Balaton közelségéből elsősorban akkor tud érezhetően profitálni, ha a magyar tenger melletti hűvös, esős időjárás miatt nincs fürdőzésre alkalmas idő. Ekkor nagyon sokan és előszeretettel keresik fel fürdőnket, kihasználva azt, hogy nálunk mind a kinti, mind a benti medencék kellemes hőfokú gyógy-, illetve termálvízzel vannak feltöltve. Ettől függetlenül természetesen jó időben is sokan színesítik a balatoni nyaralásukat egy-egy élményteli igali strandolással” – mondta el Gellért Attila.

Igal termálfürdő