• Jó lenne egy aszfaltozott autóút is Fonyód és a termálfürdő között, de már a bicikliút megépítése is nagy előrelépést jelent a jelenlegi helyzethez képest.

  • Jövőre kezdődhet el a kerékpárút építése.

Minden balatoni település szeretné meghosszabbítani a turisztikai szezonját, amihez kapóra jöhetnek a környékbeli termálfürdők. Ebből a szempontból elvileg jó helyzetben van Fonyód, hiszen a várostól mindössze 5 kilométerre található a buzsáki Csiszta Fürdő. A probléma csak az, hogy nincs aszfaltozott út a fürdőig. Csisztapusztára így vagy földúton, vagy egy jó 20 kilométeres kerülővel lehet eljutni.

Ennek kapcsán számolt be egy újdonságról Hidvégi József fonyódi polgármester a helyi televíziónak. A város ugyanis sikeresen pályázott egy kerékpárút építésére, ami Fonyódot és Csiszta Fürdőt köti majd össze. A támogatási szerződést már alá is írták, így elkezdődhet a tervezés, a költségvetés készítése, majd a kivitelezésre vonatkozó közbeszerzés kiírása. A tervezési és engedélyeztetési folyamat hosszadalmas, ugyanis a kerékpárút természetvédelmi területen vezet keresztül.

Mindezek miatt az optimista forgatókönyv szerint jövő év tavaszán, vagy legkésőbb 2019 őszén kezdődhet el a bicikliút építése. Az ezzel kapcsolatos kivitelezési munkák mintegy hat hónapot vesznek majd igénybe.

A polgármester beszélt arról is, hogy Fonyódnak nagyon fontos lenne a Csiszta Fürdő fejlesztése. Sajnos a korábbi olyan lehetőségeket elszalasztották, amikor fejlesztési forráshoz juthatott volna a termálfürdő. Hidvégi József szerint jelenleg 1,5-2 milliárd forintos beruházásra lenne szükség ahhoz, hogy egy korszerűbb fürdő épülhessen.

A bicikliút miatt nem adták fel a Csisztára vezető út aszfaltozásának a tervét sem. Már régóta lobbiznak azért is, hogy ehhez támogatást kapjanak, de egyelőre nem jártak sikerrel. Mindenesetre már a kerékpárút is nagy előrelépést fog jelenteni a mostani helyzethez képest.

A Fonyód Tv videóját itt tudják megnézni (3:30-tól kezdődik a csisztai rész):