• A balatonfenyvesi kisvasút fejlesztésének része lesz, hogy újra megnyitják a Csiszta Fürdőhöz vezető vonalat.

  • Megint vonattal lehet majd menni Balatonfenyvestől a termálfürdőig.

1956-ban termálvizet találtak a Somogy megyei Buzsák község Csisztapuszta nevet viselő külterületi részén. Nem sokkal később itt épült meg a Csiszta Fürdő. Annak ellenére, hogy a termálfürdő csak 5 kilométerre van a Balaton déli partjától, aszfaltozott úton csak egy jókora, 20 kilométeres kerülővel közelíthető meg.

Ezért is volt ideális, hogy hosszú éveken át a nagybereki vasúthálózat érintette Csisztapusztát is, így sokan Balatonfenyvesről vonattal közelítették meg a fürdőt. A kényelmesebb eljutás érdekében egy kicsit meg is toldották a vonalat, ennek köszönhetően egészen Csiszta-gyógyfürdő állomásig lehetett utazni.

A rossz pályaállapot miatt azonban 2002-ben a Központi főmajor állomás és Csiszta Fürdő között megszűnt a vasúti közlekedés.

Csisztapuszta kisvasútAzóta sokszor felmerült, hogy lenne igény a vasúti összeköttetésre, de az elmúlt években – a külső szemlélő számára – nem sok előrelépés történt ezen a téren.

Egészen mostanáig, ugyanis az MTI friss híre szerint felújítják a Csisztapusztát is érintő vasútvonalat.

Az MTI arról ír, hogy 650 millió forintos pályázati támogatással fejlesztik a balatonfenyvesi kisvasutat, így lassan közel 20 év üzemeltetési szünet után újra járhatnak a vonatok a vonal Csisztafürdőhöz vezető ágán. A pénzből felújítják a fenyvesi végállomás vendéglátóegységét is – közölte Balatonfenyves polgármestere.

Lombár Gábor elmondta, a térségi települések, amelyek régóta szerették volna elérni a kisvasút fejlesztését, 2016-ban nyújtottak be pályázatot, Balatonfenyves vezetésével. Céljuk, hogy a Nagybereken átvágó vasúton ismét el lehessen jutni a Balaton-partról mindössze 5 kilométerre lévő Csisztapuszta gyógyfürdőjébe, amely közúton csak nagy kerülővel érhető el. Lombár Gábor elmondta azt is, hogy a munkát minél előbb szeretnék elkezdeni.

A balatonfenyvesi kisvasút a térség kedvelt turisztikai attrakciója, egész évben visz utasokat a Balaton-part és Somogyszentpál között. Mivel a Nagyberekben haladó, csisztafürdői szakasz felújítása nem zavarja a turizmust, a munkálatokat akár nyáron is elkezdhetik.

Buzsák Csiszta FürdőA közelmúltban egy másik fejlesztést is bejelentettek. Tavaly nyáron írtunk arról, hogy bicikliút épül Fonyód és Csiszta Fürdő között. Erről ide kattintva olvashat további részleteket.