• Módosították az erről szóló kormányrendeletet, így egy hónappal előbb megléphetik az önkormányzati tulajdonú fürdők a szükségessé vált áremeléseket.

  • Több fürdő egyből reagált az új helyzetre.

Egy korábbi kormányrendelet értelmében az önkormányzatok, valamint az önkormányzati többségi tulajdonban lévő társaságok 2022. június 30-ig nem emelhetik a díjaikat. A legtöbb hazai fürdő is ebbe a körbe tartozik, így rájuk is érvényes az áremelési moratórium.

Ugyanakkor már nagyon várták a június végét a fürdők, hiszen sok helyen két éve változatlan árakkal dolgoznak. Ehhez képest alig több mint egy év alatt csak a villamosenergia költsége az ötszörösére, a földgázé pedig a duplájára nőtt. Ráadásul nem pusztán ezek a kiadások ugrottak meg az elmúlt időszakban, hanem gyakorlatilag minden, a fürdők működtetésével kapcsolatos költség is.

Nem véletlen, hogy a privát tulajdonú fürdők közül szinte mindegyik szereplő már árat emelt idén. Tudunk olyan fürdőről, ahol év eleje óta egy második – nem tervezett – áremelésre is rákényszerültek a megugró kiadások miatt.

Az önkormányzati tulajdonú fürdők közül sokan már korábban beharangozták, hogy július elsejétől áremelés várható náluk. Azonban egy múlt heti kormányrendeletben idő előtt feloldották az áremelési moratóriumot a fürdőkre vonatkozóan.

Egyes helyeken emiatt nem hozzák előre az áremelést, néhány fürdőüzemeltető társaság viszont egyből reagált. A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt.-nél korábban július elsejétől kalkuláltak áremeléssel, azonban ezt már június elsején, szerdán meglépik.

Csak néhány fürdőjüket említve. A Széchenyi és a nyár végéig nyitva tartó Gellért Gyógyfürdő esetében a szekrényes napi belépő ára hétköznap 5900 forintról 7100 forintra, hétvégén 6200 forintról 7600 forintra nő.

A Rudas Gyógyfürdő „minden zónás” belépőjegye hétköznapokon 5500-ról 6500 forintra, hétvégén 6900-ról 8500 forintra drágul. Ennél kisebb áremelkedés lesz a Dandár Gyógyfürdőben, ahol a beltéri medencék látogatását biztosító termál belépő ára hétköznapokon 2200-ról 2400 forintra, hétvégén 2300-ról 2500 forintra nő. A Palatinus fürdő esetében a hétköznapi felnőtt belépő ára 2600-ról 3600 forintra emelkedik, hétvégén 3100-ról pedig 4000 forintra drágul.

Az ország más részein is áremelkedések várhatók a következő egy hónapban. A Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő esetében már szerdától. Náluk a normál időszakra érvényes felnőtt belépő ára 4200-ról 4990 forintra, a kiemelt időszaki ár 4900 forintról 5990 forintra nő.

A Gyulai Várfürdőben június 4-én lesz áremelés. A felnőtt napijegy ára 2650 forintról 3200 forintra, az AquaPalota kiegészítő jegy díja pedig hétköznap 1700-ról 2000 forintra, hétvégén és kiemelt időszakokban 1900-ról 2300 forintra nő.

De ahogy írtuk, előbb-utóbb minden más fürdő is rákényszerül erre a lépésre.