• Hatféle szempont alapján pontoztak nyolc fővárosi termálfürdőt.

  • A szolgáltatások minőségét, a tájékoztatást, a környezetvédelmet, a tisztaságot, a kedvezményeket és az akadálymentesítést vizsgálták.

December elején nyolc budapesti termálfürdőt tesztelt a Tudatos Vásárlók Egyesülete. A vizsgálatba a Dagály, a Dandár, a Gellért, a Király, a Lukács, a Veli Bej, a Rudas és a Széchenyi fürdőket vonták be. Összesen hat szempont szerint pontozták a fürdőket: szolgáltatások minősége, tájékoztatás, környezetvédelem, tisztaság, kedvezmények, akadálymentesítés.

Nem értékelték a belépőjegyek árát, valamint a szolgáltatások körét, hiszen erősen szubjektív és pénztárcafüggő, hogy kinek mi a drága és mi az olcsó. A fő vizsgálati szempont az volt, hogy a meglévő kínálatot milyen minőségben nyújtják a fürdők.

A végeredmény előtt néhány érdekesség a felmérésből:

– A tájékoztató, informáló táblák terén a legjobbnak a Lukács, a Dandár és a Gellért bizonyult. Ezekben a fürdőkben kell legkevésbé tartani attól, hogy elveszve bolyongjunk.

– Vizsgálták, hogy vannak-e a fürdőkben víztakarékos mosdók és WC-tartályok, őrzött kerékpártárolók és szelektív hulladékgyűjtők. Környezetvédelmi szempontból a Dandár, a Dagály és a Lukács kapta a legtöbb pontot, a legkevesebbet pedig a Király Gyógyfürdő, de ezen a téren a Gellért sem állt túl jól.

– Tisztaság szempontjából mindegyik fürdő jól vizsgázott, de a legjobbnak a Gellért Gyógyfürdő bizonyult.

– A felmérés készítői fontosnak tartották, hogy legyenek olyan időszakok a termálfürdőkben, amikor az alacsonyabb jövedelműek is megengedhetik maguknak a jegyvásárlást. Ebből a szempontból a legtöbb kedvezményt a Király, a Dagály és a Dandár nyújtja. A Gellért Fürdőben viszont egyáltalán nincsenek kedvezményes időszakok.

– Akadálymentesítés szempontjából a legjobban a Széchenyi, a Gellért, a Lukács és a Dandár szerepelt. A Király Gyógyfürdőt viszont nem tudják használni a mozgáskorlátozottak.

– A szolgáltatások minősége termén a Lukács és a Rudas szerepelt a legjobban. Ezen belül vizsgálták a fürdő dolgozóinak a kedvességét is. Utóbbi kapcsán a Széchenyi Gyógyfürdő teljesített a legrosszabbul, ahogy írják: „itt ugyan minden kérdésünkre választ kaptunk, de azt éreztették velünk, hogy ezzel nekünk tesznek szívességet.”

A pontokat összesítve a Dandár Gyógyfürdő végzett az első helyen. A további sorrend: Lukács, Széchenyi, Dagály, Gellért, Rudas, Veli Bej, a sereghajtó pedig a Király Gyógyfürdő lett.

A teljes tesztet ide kattintva olvashatják.

Dandár termálfürdőAz összesítés első helyezettjéről, a fenti képen is látható a Dandár Gyógyfürdőről októberben írtunk, éppen annak kapcsán, hogy milyen sokat fejlődött az elmúlt években.